Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συμπλοκές που ξέσπασαν στο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα Χουντέιντα όταν αστυνομικοί με πολιτικά άνοιξαν πυρ και διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν πετώντας πέτρες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και γιατρούς.

Κάτοικοι δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι αστυνομικοί με πολιτικά, οπλισμένοι με ρόπαλα, πιστόλια και πέτρες, επιτέθηκαν σε χιλιάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία στους δρόμους της Χουντέιντα, έξω από την περιοχή στην οποία έχουν κατασκηνώσει για εβδομάδες με αίτημα τον τερματισμό της 32χρονης προεδρίας του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Περίπου 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων από πυροβολισμούς. Οι άλλοι έχουν ξυλοκοπηθεί ή χτυπηθεί από πέτρες, σύμφωνα με γιατρούς. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι διαδηλωτές υποχώρησαν μετά τις συμπλοκές κι επέστρεψαν στο μέρος όπου έχουν κατασκηνώσει για εβδομάδες και ότι επανήλθε η ηρεμία στους δρόμους.

Στον τρίτο μήνα εισέρχονται οι σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις που πραγματοποιούν στην Υεμένη με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και αίτημα την αποχώρηση του Σάλεχ, την ώρα που οι συνομιλίες μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Καμία σημαντική πρόοδος δεν σημειώθηκε επίσης σε συνάντηση που είχαν τα στελέχη της αντιπολίτευσης με τους υπουργούς Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που έγινε στη Σαουδική Αραβία χθες το βράδυ. Οι χώρες του Κόλπου πρότειναν να μεσολαβήσουν για την Υεμένη, αλλά η αντιπολίτευση θέλει να έχει εγγυήσεις για μια ταχεία παράδοση της εξουσίας και μια απομάκρυνση του Σάλεχ από τη θέση του.