Οι γενικές εκλογές στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη οργανώθηκαν καλά και διεξήχθησαν χωρίς παρατυπίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε αμφισβήτηση την έκβαση της ψηφοφορίας, εκτίμησαν διεθνείς παρατηρητές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιτήρησαν την εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή.

   Ο Ρομπέρτο Μπατέλι, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 μέλη, δήλωσε πως επιβεβαιώθηκε ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχει σχετικά καλό εκλογικό σύστημα, το οποίο εγγυάται τη διεξαγωγή των εκλογών, σύμφωνα με τα δημοκρατικά πρότυπα.

   "Οι υποψήφιοι συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία χωρίς εμπόδια και έγινε σεβαστή η ελευθερία του συνέρχεσθαι" επισήμανε ο κ. Μπατέλι και προειδοποίησε ότι πρέπει να εισαχθούν πρόσθετοι μηχανισμοί επιτήρησης της χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών.

   Ανέφερε ακόμη ότι το περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας ήταν κυρίως αρνητικό, δηλαδή επικεντρωμένο σε αλληλοκατηγορίες των πολιτικών αντιπάλων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα.

   Για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ είναι σαφές ότι η υπάρχουσα δομή του Ντέιτον στη Βοσνία αποτελεί αντικειμενικό εμπόδιο για την πραγματική πρόοδο της χώρας, επειδή συνεχώς εμβαθύνει τις διεθνοτικές διαιρέσεις.

   Η εκπρόσωπος του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του οργανισμού, Κόριεν Γιούνκερ είπε ότι από τους πολιτικούς της Βοσνίας αναμένει να προτείνουν κοινό όραμα ανάπτυξης της χώρας και έξοδο από την κρίση, με τρόπο αποδεκτό απ' όλους τους πολίτες.