Συμβολική επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Σκοπός της επίσκεψης ειναι η επικύρωση της ρωσικής επιρροής και παρουσίας στη Σερβία, υποψήφια προς ένταξιν xώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία φροντίζει με μεγάλη προσοχή να μην διαταράξει τις σχέσεις της με τον μεγάλο παραδοσιακό της σύμμαχο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θα παραστεί στις εκδηλώσεις της 70ής επετείου της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου, μπορεί να υπολογίζει σε μία θερμή υποδοχή της Σερβίας, μίας πολύτιμης φίλης ευρωπαϊκής χώρας που αρνείται να συμμετάσχει στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις Βρυξέλλες στη Μόσχα για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης τον Νομέβριο 2013, η σερβική διπλωματία διατηρεί μία εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην τήρηση των υποχρεώσεών της απέναντι στην ΕΕ και τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Μόσχα, η οποία έχει υποστηρίξει το Βελιγράδι σε σειρά ευαίσθητων διεθνών θεμάτων, όπως το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το οποίο δεν έχει αναγνωρισθεί από τη Μόσχα.

Για το Βελιγράδι, η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας αποτελεί ευκαιρία για την αποστολή πολιτικών μηνυμάτων στη Δύση, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Μίοντραγκ Ραντόγεβιτς.