Οι βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν πρόταση που καλούσε την κυβέρνηση της χώρας να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, κατά τη διάρκεια μιας μη δεσμευτικής ψηφοφορίας, με το Ισραήλ να αντιδρά.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η συμβολική ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης είναι ένα «ανησυχητικό μήνυμα που υπονομεύει τις προοπτικές της ειρήνης».

Οι βουλευτές στην Κάτω Βουλή ψήφισαν 274 υπέρ και 12 κατά ώστε να περάσει μια μη δεσμευτική πρόταση στην οποία αναφέρεται:

«Η Βουλή πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης όπως και το κράτος του Ισραήλ, ως μια συμβολή στην εξασφάλιση μιας διακρατικής διαπραγμάτευσης για την επίλυση του θέματος».

Το ισραηλινό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «μια πρόωρη διεθνής αναγνώριση στέλνει στην παλαιστινιακή ηγεσία το ανησυχητικό μήνυμα ότι μπορεί να αποφύγει τις δύσκολες επιλογές που και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν και ουσιαστικά υπονομεύει τις πιθανότητες επίτευξης πραγματικής ειρήνης».

Η ψηφοφορία αυτή στη Βρετανία διεξήχθη μετά την ανακοίνωση νωρίτερα αυτό το μήνα από τη νέα κυβέρνηση της Σουηδίας ότι η σκανδιναβική αυτή χώρα θα γίνει η πρώτη στη δυτική Ευρώπη που θα αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο ως ένα «σημαντικό βήμα προς την δικαιοσύνη και την ειρήνη».

«Το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση δεν είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής η Χάναν Ασράουι απορρίπτοντας την ισραηλινή ένσταση, σύμφωνα με την οποία «ο δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος περνά μέσα από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων» με το Ισραήλ.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μετέβη σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας για μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς αλλά και με πολιτικό περιεχόμενο, σχεδόν πενήντα ημέρες μετά το τέλος του πολέμου που διήρκησε από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.

Ο Μπαν Κι-μουν μετέβη στη Σετζάγια, μια από τις πλέον πληγείσες από τον πόλεμο συνοικίες της Γάζας, για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής.