Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στις θηριωδίες που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, αλλά οι τζιχαντιστές δεν είναι οι μόνοι.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Διεθνή Αμνηστία, ανάλογες βαρβαρότητες έχουν κάνει και οι σιίτες πολιτοφύλακες, οι οποίοι πρόσκεινται στην ιρακινή κυβέρνηση.

Οι πολιτοφύλακες «απήγαγαν και σκότωσαν πολυάριθμους σουνίτες αμάχους τους τελευταίους μήνες και απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας για αυτά τα εγκλήματα πολέμου», καταγγέλλει στην έκθεσή της η διεθνής ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πολιτοφύλακες που ευθύνονται για εξαφανίσεις πολιτών, υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από την ιρακινή κυβέρνηση.

Όπως καταγγέλλουν στη διεθνή οργάνωση εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, έχουν παραλάβει «πολλές σορούς αγνώστων ανδρών που φέρουν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και συχνά έχουν δεμένα τα χέρια τους με μεταλλικές ή πλαστικές χειροπέδες, σχοινί ή ύφασμα».

Οι πολιτοφύλακες βάζουν στο στόχαστρό τους σουνίτες αμάχους σε αντίποινα με θρησκευτικά κίνητρα και κάποιες φορές καταφεύγουν σε εκβιασμούς, καταγγέλλει η οργάνωση.