Πρόσκληση προς κάθε κατεύθυνση θα απευθύνει το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, ώστε να βρει κάποια δημόσια υπηρεσία διατεθειμένη να εγκατασταθεί στο σπίτι του... Αδόλφου Χίτλερ, στο Μπραουνάου-αμ-Ιν, το οποίο είναι κενό από το 2011.

Το επιβλητικό κτίριο, επιφάνειας 800 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται στην καρδιά της μικρής κοινότητας, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Από το 1972 το αυστριακό κράτος και ο τοπικός δήμος το νοικιάζουν από κοινού, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να γίνει τόπος προσκυνήματος για τους νεοναζιστές.

Η νυν ιδιοκτήτρια του κτιρίου, τα στοιχεία της οποίας δεν αποκαλύφθηκαν, αρνήθηκε πρόσφατα την πρόταση να στεγαστεί στο σπίτι ένα λαϊκό πανεπιστήμιο ή μια φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει βοήθεια σε μετανάστες, όπως είχαν προτείνει το κράτος και ο δήμος. Το υπουργείο Εσωτερικών ελπίζει πλέον να εκφράσει ενδιαφέρον για τη μεταστέγασή της κάποια δημόσια υπηρεσία, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος, ο Χέρμαν Φάινερ.

Το κτίριο όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι την ηλικία των 3 ετών ο Αδόλφος Χίτλερ στοιχίζει στο αυστριακό δημόσιο 4.600 ευρώ τον μήνα. Πολλές φορές το κράτος ζήτησε να αγοράσει το σπίτι, όμως η ιδιοκτήτρια απέρριψε όλες τις προσφορές θεωρώντας τις ανεπαρκείς.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το κράτος με τους ιδιώτες ιδιοκτήτες το 1972 περιλαμβάνει τον όρο ότι το κτίριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο για "κοινωνικο-εκπαιδευτικούς σκοπούς". Οι ιδιοκτήτες διατηρούν ταυτόχρονα το δικαίωμα να επιλέγουν τους νέους ενοικιαστές.