Ρεπορτάζ: Ντίνα καραμάνου

Είναι μια από τις λίγες φορές - αν όχι η πρώτη τα τελευταία χρόνια- που η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, κατάφερε να μην ξεσηκώσει αντιδράσεις με την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Η 17χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι έγινε γνωστή σε όλον τον πλανήτη, όταν την πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν στο κεφάλι για να την εμποδίσουν να πηγαίνει σχολείο. Μια επιλογή στην οποία κανένας δεν ένιωσε την επιθυμία να αντιταχθεί.

Παγκόσμιας συναίνεσης έτυχαν και τα βραβεία της Σουηδικής Ακαδημίας για τη Φυσική (στους μπλε λαμπτήρες (LED) των Isamu Akasaki, Hiroshi Amano και Shuji Nakamura), τη Χημεία (στην ανάλυση των μικροσκοπίων των Ερικ Μπέτζιγκ,Ουίλιαμ Μόρνερ,Στέφαν Χελ), τη Λογοτεχνία (στον γάλλο συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό), την Οικονομία (στον Γάλλο οικονομολόγο Ζαν Τιρόλ για την μελέτη του σε σχέση με τις συγχωνεύσεις μονοπωλιακών ομίλων).

Τις προηγούμενες δεκαετίες -και όχι άδικα- οι απονομές, ειδικά του βραβείου Ειρήνης, έβαζαν την Νορβηγική Επιτροπή (διορισμένη από το Νορβηγικό Κοινοβούλιο και επιφορτισμένη με την επιλογή της απόδοσης του βραβείου Ειρήνης και μόνο, τις άλλες κατηγορίες διαχειρίζεται η Σουηδική Ακαδημία), στο Παγκόσμιο Στόχαστρο.

Το 2013 το Νόμπελ Ειρήνης πήγε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές, καθώς ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες από το ρόλο του συγκεκριμένου οργανισμού στο Ιράκ. Πρώτα βομβαρδίστηκε η χώρα για την εξάλειψη των χημικών όπλων που κατασκεύαζε και μετά ο Οργανισμός αποφάνθηκε ότι το Ιράκ... δεν είχε χημικά.

Ακόμα χειρότερα, το 2012 κι ενώ η οικονομική κρίση μάστιζε τους λαούς της Ευρώπης, βραβεύτηκε για τη συμβολή της στην παγκόσμια ειρήνη... η Ευρωπαϊκή Ένωση, «για τη συνεισφορά επί 6 και πλέον δεκαετίες στην προαγωγή της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη». Τα σχόλια, όταν δεν ήταν πικρά, ήταν - το λιγότερο- ειρωνικά.

Το 2009, βραβεύτηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για «τις εξαιρετικές προσπάθειές του να ενδυναμώσει τη διεθνή διπλωματία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Είχε υποσχεθεί καθολική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τις ώρες της ανακοίνωσης της βράβευσής του, είχε αποχωρήσει από το Ιράκ μικρός αριθμός αμερικανών στρατιωτών, ενώ στο Αφγανιστάν η αμερικανική δύναμη παραμένει... ως έχει.

Το 2007 το βραβείο μοιράστηκε με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή ο αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος (επί Κλίντον) Αλ Γκορ. Γνωστή η σιωπηρή άρνηση των ΗΠΑ να τηρήσει το πρωτόκολλο του Κιότο και όλες τις Διεθνείς Συμβάσεις για τη μείωση εκπομπής ρύπων και για την προστασία του κλίματος και η βράβευση του Αλ Γκορ πυροδότησε αντιδράσεις.

Η χρονιά, όμως, που το κύρος της Νορβηγικής Επιτροπής και του ίδιου του θεσμού κλονίστηκε συθέμελα, ήταν το 2002. Η βράβευση του Τζίμι Κάρτερ πραγματικά θεωρήθηκε πρόκληση. Όσοι αντέδρασαν -και ήταν πολλοί ανά τον πλανήτη- θύμιζαν τη συνολική διακυβέρνηση του 39ου προέδρου των ΗΠΑ με αποκορύφωμα την έλλειψη σεβασμού προς το ίδιο το Ολυμπιακό Ιδεώδες που είναι συνυφασμένο με την Παγκόσμια Ειρήνη: Επί των ημερών του, το 1980, οι ΗΠΑ μποϋκοτάρισαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αρνήθηκαν να στείλουν τους αθλητές τους στη Μόσχα.