«Θρίαμβο της δημοκρατίας και του νόμου» χαρακτήρισε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι την αναστολή της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Είπα χθες ότι είναι ένα καλό νέο και το λέω ξανά διότι είναι ένας θρίαμβος της δημοκρατίας και του νόμου», δήλωσε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους προσθέτοντας:

«Κανένας πολιτικός αξιωματούχος, καμία κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, ακόμα και το ίδιο το εθνικό κοινοβούλιο, δεν μπορούν να είναι πάνω από τους νόμους».

Ο καταλανός ηγέτης Αρτούρ Μας υποσχέθηκε χθες Τρίτη ότι θα προχωρήσει στις 9 Νοεμβρίου σε μια συμβολική ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της επαρχίας, παρακάμπτοντας έτσι την απαγόρευση από τη Μαδρίτη της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος.

«Αν δούμε ότι υπάρχουν πράγματα που αντιβαίνουν στους νόμους, θα προσφύγουμε» στη δικαιοσύνη κατά των σχεδίων του Μας.
«Το μόνο κριτήριο που μετρά εδώ είναι αυτό για το οποίο έχουμε μιλήσει και σε άλλες ευκαιρίες: ο διάλογος και ο νόμος», πρόσθεσε.

Το δημοψήφισμα ανεστάλη στις 29 Σεπτεμβρίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η ισπανική κυβέρνηση. Αν το διοργάνωνε, η κυβέρνηση αυτής της ισχυρής περιφέρειας των 7,5 εκατ. κατοίκων (από τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών) θα ενεργούσε παρανόμως και θα έθετε σε κίνδυνο τους εργαζομένους στο δημόσιο που θα συμμετείχαν σ' αυτό.