Ενίσχυση των εξουσιών της τουρκικής αστυνομίας προβλέπει νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, στην επαύριο των αιματηρών ταραχών με τους Κούρδους που στοίχισαν τη ζώη σε 30 ανθρώπους. 

Με την ονομασία «μεταρρύθμιση της εσωτερικής ασφάλειας», το εν λόγω κείμενο κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από δύο βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρόκειται να συζητηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, έγινε γνωστό από κοινοβουλευτική πηγή.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι «να δώσει το πλεονέκτημα στην αστυνομία» σε περιπτώσεις «γενικευμένων βιαιοτήτων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς.

Με το νομοθέτημα επεκτείνεται η εξουσία των δυνάμεων ασφαλείας να καταφεύγουν σε συλλήψεις, κατασχέσεις και υποκλοπές κατά τις έρευνές τους με στόχο «ένοπλες οργανώσεις», καθώς και την εξουσία τους να απαγορεύουν, κατόπιν γνωμοδότησης της εισαγγελίας ή ενός δικαστή, την πρόσβαση σε πρόσωπα που κατηγορούνται στο πλαίσιο τέτοιων υποθέσεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει εξάλλου μεγαλύτερες ποινές για όσους προκαλούν ζημιές σε δημόσια περιουσία ή για τους διαδηλωτές που κρύβουν το πρόσωπό τους.