Κάλεσμα στην κυβέρνηση της βόρειας Υεμένης να απομακρύνει τους στρατιώτες και τους δημόσιους υπαλλήλους της πριν από τις 30 Νοεμβρίου απηύθυναν οι αυτονομιστές στα νότια της χώρας.

Ταυτόχρονα ζήτησαν απ' όλες τις ξένες εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο και αέριο στην περιοχή να σταματήσουν αμέσως τις εξαγωγές.

Η Νότια Χεράκ, η κύρια οργάνωση που ζητεί την επανίδρυση του κράτους της Νότιας Υεμένης που συγχωνεύθηκε το 1990 με τη Βόρεια Υεμένη, διατύπωσε τα αιτήματά της σε μια δήλωση αφού πραγματοποίησε την Τρίτη, μαζικές συγκεντρώσεις στις νότιες πόλεις Άντεν και Μουκάλα.

«Το κράτος του νότου έρχεται και καμιά δύναμη δεν μπορεί να μας εμποδίσει», αναφέρεται στη δήλωση.

Το κίνημα ζήτησε απ' όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πετρέλαιο και το αέριο να σταματήσουν τις εξαγωγές έως ότου καταστεί δυνατό να επιβλέψουν τη διαδικασία τεχνικοί διορισμένοι από το νότιο κίνημα και τα έσοδα αρχίσουν να κατατίθενται σε τράπεζες στο όνομα του νέου νότιου κράτους.

«Η μελλοντική σχέση ανάμεσα στο νότιο κράτος και αυτές τις εταιρείες θα καθορισθεί από το κατά πόσο θα δεσμευθούν σ' αυτή», αναφέρεται στη δήλωση.