Περισσότεροι από 82 εκατομμύρια πολίτες στην Κίνα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας όπως σημείωσε ο Ζιενγκ Ουενκάι, υφυπουργός Ανάπτυξης της χώρας. 

Η κινεζική κυβέρνηση ορίζει τα όρια της φτώχειας σε ένα ετήσιο εισόδημα κατώτερο από 2.300 γιούαν (375 δολάρια, 295 ευρώ), δηλαδή περίπου 1 δολάριο την ημέρα.

Στα τέλη του 2013, πάνω από 82 εκατ. κινέζοι ζούσαν κάτω από το όριο αυτό, δήλωσε Ουενκάι.

Η Παγκόσμια Τράπεζα από τη δική της πλευρά ορίζει το όριο της φτώχειας όταν το εισόδημα δεν υπερβαίνει το 1,25 δολάριο την ημέρα Αυτό σημαίνει ότι ένας πληθυσμός περίπου 200 εκατ. Κινέζων πλήττεται από τη φτώχεια, αν ληφθούν υπόψη «τα διεθνή πρότυπα», σχολίασε ο υφυπουργός.

«Οι πληθυσμοί οι οποίοι πλήττονται από τη φτώχεια υποφέρουν όχι μόνον επειδή το εισόδημά τους είναι εξαιρετικά χαμηλό, αλλά και επειδή αντιμετωπίζουν πολλές και διαφορετικές δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σε μέσα μεταφοράς, σε ηλεκτρισμό, στην παιδεία, σε ιατρικές φροντίδες ή σε τραπεζικά δάνεια», συνέχισε.

Μια πλειονότητα εξ αυτών κατοικεί σε υποβαθμισμένες περιοχές, συχνά σεισμογενείς ή με ιδιαίτερα προβληματικές υποδομές, γεγονός το οποίο «περιπλέκει τις προσπάθειες να μειωθεί η φτώχεια», πρόσθεσε ο ίδιος Κινέζος κυβερνητικός αξιωματούχος.