«Άστραψε και βρόντηξε» ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για το χθεσινό επεισόδιο στον αγώνα της χώρας του με την Αλβανία που οδήγησε στη διακοπή του ματς.

Όπως είπε, τα όσα έγιναν χθες ήταν σοβαρή πολιτική πρόκληση που αποσκοπούσε στην προσπάθεια ταπείνωσης του σερβικού λαού και τη δημιουργία μακρόχρονης και διαρκούς αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια, κυρίως στη Σερβία.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για το ποιος κατηύθυνε το τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, προχώρησε ακόμη και σε προειδοποιήσεις στην ΕΕ για αυτά που επρόκειτο να επακολουθήσουν: 

«Προειδοποίησα τους εταίρους μας χθες πέντε φορές, το διάστημα μεταξύ 18:00 και 18:50, για πιθανό σενάριο πρόκλησης από την πλευρά επίσημων προσώπων της Αλβανίας και ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά φορούσαν και κασκόλ του 'Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου' και ήταν σαφές ότι ήρθαν με αδιαμφισβήτητη πρόθεση να προκαλέσουν τους οικοδεσπότες».

Διερωτήθηκε παράλληλα τι θα γινόταν αν «Σέρβοι οπαδοί πήγαιναν στα Τίρανα με σημαίες της "Μεγάλης Σερβίας" και τα διακριτικά των Τσέτνικ, τονίζοντας πως "τότε θα ήταν σκάνδαλο παγκόσμιων διαστάσεων».

Απαντώντας στην ερώτηση αν το επεισόδιο θα επηρεάσει την αναγγελθείσα επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα στο Βελιγράδι, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει εκείνος.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το επεισόδιο να επινοήθηκε ως πρόκληση ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση για να εξακριβωθεί αν χθες υπήρξαν παραλείψεις, κυρίως της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας και από τα όργανα της τάξης.