Διαλύθηκε η ευρωφοβική πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ, ύστερα από την αποχώρηση μιας λετονής ευρωβουλευτού.

Εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε πως η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) με επικεφαλής τον Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ διαλύθηκε σήμερα επειδή δεν καλύπτει πλέον το κριτήριο που προβλέπει πως για να σχηματισθεί μια πολιτική ομάδα πρέπει να έχει μέλη από τουλάχιστον επτά χώρες.

Η αποχώρηση της Ιβέτα Γκριγκούλε, της μοναδικής ευρωβουλευτού της Ένωσης Πρασίνων και Αγροτών της Λετονίας, στερεί από τα άλλα 47 μέλη της EFDD τη χρηματοδότηση, την πρόσβαση σε θέσεις στις επιτροπές και άλλα οφέλη που έχει ένας ευρωβουλευτής όταν ανήκει σε μια αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Η EFDD σχηματίσθηκε μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

"Πρώτη ήττα για τους ευρωσκεπτικιστές! Η ομάδα EFDD εξαφανίζεται μετά την αποχώρηση της Λετονής Ιβέτα Γκριγκούλε", σχολίασε στο λογαριασμό του στο Twitter το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ.