Αντιμέτωπες με τον αφανισμό είναι οι μειονότητες στο Ιράκ εξαιτίας του Ισλαμικού Κράτους και των πρακτικών της κυβέρνησης, καταγγέλλει η ΜΚΟ Διεθνής Ομάδα για να Δικαιώματα των Μειονοτήτων.

Σε έκθεση της η ΔΟΔΜ, αναφέρει ότι πολλές μειονότητες στο Ιράκ, μεταξύ αυτών Χριστιανοί, Γεζίντι και Τουρκομάνοι, γίνονται στόχοι απαγωγών, δολοφονιών και σεξουαλικής βίας και πλέον κινδυνεύουν με εξάλειψη.

Ο απολογισμός των πολιτών που σκοτώθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου το 2014 (12.618) σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι (6.676), σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίστηκε για τον απολογισμό στην οργάνωση Iraq Body Count.

Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην επαρχία Νινευή, όπου εδώ και χιλιάδες χρόνια ζουν πολλές μειονότητες, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΔΜ Μαρκ Λάτιμερ δήλωσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση έχει δείξει «ότι δεν είναι ούτε ικανή ούτε πρόθυμη να προστατεύσει τις μειονότητες».

«Καθώς οι μειονότητες, που σε γενικές γραμμές δεν έχουν δικές τους πολιτοφυλακές ή δομές προστασίας όπως οι ομάδες που πλειοψηφούν στην κοινωνία, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες», πρόσθεσε ο Λάτιμερ σε ανακοίνωσή του που συνοδεύει την έκθεση.

Η ΔΟΔΜ επισημαίνει ότι οι μειονότητες στο Ιράκ είναι θύματα συνοπτικών εκτελέσεων, ένοπλων ληστειών, βασανιστηρίων και βομβιστικών επιθέσεων επί χρόνια.