Συμβουλές προς τους... καλλιτέχνες έδωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε μία ομιλία του που συγκρίνεται με τα όσα είχε πει το 1942 ο Μάο Τσε Τουνγκ

«Το να υπηρετούν το λαό και τη σοσιαλιστική υπόθεση είναι μια απαίτηση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και αυτό είναι σημαντικό για το μέλλον της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής ανάπτυξης της χώρας», δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι Global Times ζήτησε από τους καλλιτέχνες να μην γίνονται «σκλάβοι της αγοράς» και να παράγουν έργα που να μην «όζουν χρήμα, αλλά να προβάλλουν κυρίως τον πατριωτισμό, να ευνοούν σωστές απόψεις και να διαδίδουν τις σύγχρονες κινεζικές αξίες».

Η δημοτικότητα δεν έχει ανάγκη τη χυδαιότητα, πρόσθεσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Εδώ και είκοσι χρόνια, πολλοί κινέζοι καλλιτέχνες έχουν κάνει περιουσία με τα έργα τους και η Κίνα κέρδισε πέρυσι το πρώτο της Νόμπελ Λογοτεχνίας με τον Μο Γιαν.

«Όμως οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να πνίγονται μέσα στο κύμα της οικονομίας της αγοράς ούτε να απομακρύνονται από το σωστό δρόμο μπροστά στο ερώτημα 'ποιον υπηρετείς;' (...) Ο σοσιαλιστικός πολιτισμός και η σοσιαλιστική τέχνη είναι, από την ουσία τους, ο πολιτισμός και η τέχνη του λαού», δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος Σι.