Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έκαναν σήμερα συμβολική πορεία στη μνήμη του Ιταλού ακτιβιστική που σκοτώθηκε από μέλη της Αλ Κάιντα στη Λωρίδα της Γάζας.

"Βιτόριο, Βιτόριο" φώναζε το πλήθος καθώς η σορός του Βιτόριο Αριγκόνι, μέσα σε ένα ξύλινο φέρετρο τυλιγμένο με την παλαιστινιακή σημαία, μεταφερόταν από αστυνομικούς απο το νεκροτομείο στο ασθενοφόρο που θα τον μετέφερε στην Αίγυπτο και από εκεί στην Ιταλία.

Ο 36χρονος Αριγκόνι βρέθηκε στραγγαλισμένος σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι την Παρασκευή. Μια οργάνωση σαλαφιστών που συνδέεται με την Αλ Κάιντα τον είχε απαγάγει την Πέμπτη και απειλούσε να τον εκτελέσει αν δεν απελευθερωνόταν ο ηγέτης της που συνελήφθη τον περασμένο μήνα από τη Χαμάς.

Ο Αριγκόνι ζούσε στη Γάζα από το 2008. Είχε φτάσει στην περιοχή με ένα πλοιάριο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και το οποίο επιτράπηκε από το Ισραήλ να περάσει, παρά τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του φωτογραφίες τριών ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για την απαγωγή και τη δολοφονία του Ιταλού. Ήδη έχουν συλληφθεί άλλοι δύο ύποπτοι. "Έχουμε πολλές πληροφορίες και πιστεύω ότι δεν απέχουμε πολύ από το να βρούμε τους δολοφόνους", είπε ο Γάζι Χάμαντ, στέλεχος της Χαμάς.