Στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιήσουν η Ρωσία και το Ισραήλ στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου στις 20 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων «Φιλελεύθερος» και «Πολίτης», οι ασκήσεις θα αρχίσουν στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα δηλαδή που η Τουρκία δέσμευσε παράνομα περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ για να διεξαχθούν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου σεισμογραφικές έρευνες από το σκάφος «Μπαρμπαρός».

Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία με ΝΟΤΑΜ (αγγελία), δέσμευσε περιοχή για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού, που περιλαμβάνουν δοκιμαστικές βολές με ρουκέτες και για τον σκοπό αυτό κατά το διάστημα των ασκήσεων η περιοχή θα κλείσει για την αεροπλοΐα σε ύψος μέχρι και 33.000 πόδια.

Οι ασκήσεις, θα πραγματοποιηθούν από τις 7.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος ) της Δευτέρας 20ης Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 19.00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον «Πολίτη» ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε κι από το Ισραήλ, για την ίδια χρονική περίοδο, για αεροναυτικές ασκήσεις και καλύπτει τα όρια των τεμαχίων 2,3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ισραηλινή ΝΟΤΑΜ καλύπτει και μεγάλη περιοχή του όρους Τρόοδος.

Ταυτόχρονα, σε ισχύ βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό και οι βρετανικές ΝΟΤΑΜ, στο πλαίσια των αεροπορικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Συρία, με αποτέλεσμα να καλύπτονται μεγάλες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και χερσαίων περιοχών στο δυτικό τμήμα της Κύπρου.