Λάθη στη διάγνωση του πρώτου κρούσματος Έμπολα που εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ παραδέχθηκε ο επικεφαλής του νοσοκομειακού ιδρύματος όπου νοσηλεύτηκε ο ασθενής.

Μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει τους χειρισμούς των αρχών για την αντιμετώπιση της επιδημίας ο Δρ. Ντάνιελ Βάργκα υπογράμμισε επίσης ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

«Δυστυχώς, στην αρχική μας θεραπεία προς τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν (ο πρώτος ασθενής με Έμπολα στις ΗΠΑ) παρά τις καλύτερες προθέσεις μας και την ιδιαίτερα εξειδικευμένη ιατρική μας ομάδα, κάναμε λάθη. Δεν είχαμε διαγνώσει σωστά τα συμπτώματά της νόσου του ιού Έμπολα» είπε ο Δρ Ντάνιελ Βάργκα.

Ο Βάργκα ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξε πραγματική εκπαίδευση του προσωπικού που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο ασθενούς που έπασχε από τον θανατηφόρο ιό.

Στο μεταξύ, η Νίνα Φαμ, η πρώτη νοσηλεύτρια από το Τέξας που προσβλήθηκε από τον ιό αφού φρόντισε έναν Λιβεριανό στο νοσοκομείο του Ντάλας, θα μεταφερθεί για νοσηλεία στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), έξω από την Ουάσινγκτον.

Η άλλη νοσοκόμα που διαγνώστηκε με τον ιό, όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο επικεφαλής του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Τόμας Φρίντεν είχε  μιλήσει με έναν αξιωματούχο της υπηρεσίας. 

Ταυτόχρονα ο δρ. Φρίντεν δήλωσε στους Αμερικανούς βουλευτές ότι είναι «ανοιχτός σε νέες ιδέες» για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες ιδέες» τόνισε.

Την ίδια ώρα 7 άνθρωποι που είχαν επιβεβαιωμένη επαφή με τη νοσοκόμα από το Ντάλας που μολύνθηκε με τον Έμπολα κατά την επίσκεψή της στο Οχάιο το Σαββατοκύριακο, βρίσκονται σε εθελοντική καραντίνα και δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα του ιού, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας της κομητείας.