«Θετική» χαρακτήρισε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τη συνάντησή του με τον ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο και τους ηγέτες της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ένδειξη για κάποια αποφασιστικής σημασίας εξέλιξη για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Πούτιν θα έχει περαιτέρω συνομιλίες αργότερα σήμερα με τον Ποροσένκο, καθώς και με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

"Συμφωνήθηκε πως λίγες ώρες μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, η συζήτηση για την Ουκρανία θα συνεχισθεί (μεταξύ των τεσσάρων)", δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Νωρίτερα οι Πούτιν και Ποροσένκο έκαναν μια σύντομη χειραψία πριν από τις συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Ολάντ, τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Ήταν καλές, ήταν θετικές", είπε ο ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ασιατών και ευρωπαίων ηγετών στο Μιλάνο.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που ήταν ο οικοδεσπότης της συνάντησης, δήλωσε στη συνέχεια ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος, αλλά παραμένουν "πολλές διαφορές".

Ο ιταλός πρωθυπουργός έκανε επίσης γνωστό πως οι Πούτιν και Ποροσένκο εξετάζουν ένα γαλλικό σχέδιο που προβλέπει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων για την επίβλεψη των κοινών συνόρων των δύο χωρών.

"Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και προφανώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι διαθέσιμες για να προσφέρουν τη δυνατότητα να ελέγχονται τα σύνορα και με τα νέα τεχνολογικά εργαλεία", δήλωσε ο Ρέντσι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πάντως πως οι συνομιλίες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και ηγέτες της ΕΕ στο Μιλάνο αποδεικνύονται δύσκολες. 

"Οι συνομιλίες είναι πράγματι δύσκολες, γεμάτες παρεξηγήσεις, διαφωνίες, αλλά εντούτοις συνεχίζονται, η ανταλλαγή απόψεων βρίσκεται σε εξέλιξη", δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

"Δυστυχώς ορισμένοι από τους συμμετέχοντες επέδειξαν πλήρη απουσία βούλησης να καταλάβουν την πραγματικότητα της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.