Πυρά δέχτηκε σήμερα τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά η γαλλική κυβέρνηση, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος των οικογενειακών επιδομάτων.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση προβλέπει τη σύνδεσή των οικογενειακών επιδομάτων με το εισόδημα των νοικοκυριών και όχι με τον αριθμό των παιδιών που ισχύει μέχρι σήμερα.

Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρισόλ Τουρέν ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τα οικογενειακά επιδόματα θα μειωθούν κατά το ήμισυ για τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ το μήνα και κατά τρία τέταρτα για εκείνα με μηνιαίο εισόδημα μεγαλύτερο των 8.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση, η οποία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο να χαλιναγωγήσει τις δημόσιες δαπάνες της, αναμένει ότι θα εξοικονομήσει 400 εκατομμύρια ευρώ από την εφαρμογή του νέου μέτρου το 2015 και ότι θα εξοικονομεί 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στη συνέχεια.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το Παρίσι δεν έχει πλέον πολλές επιλογές παρά να προχωρήσει στη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων καθώς ετοιμάζεται για περικοπές άνευ προηγουμένου από τον προϋπολογισμό τον επόμενο χρόνο ύψους 21 δις ευρώ.

"Επιτίθενται στην οικογενειακή πολιτική, αλλά μόνο σε αυτήν", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο συντηρητικός βουλευτής Ερίκ Βερτ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να προσβληθεί το μέτρο σε συνταγματικό δικαστήριο.

"Είναι μία από τις ελάχιστες πολιτικές στη Γαλλία που έχει αποτέλεσμα, έχουμε υψηλά ποσοστά γεννήσεων", πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού.