Πολιτική αναταραχή και αλληλοκατηγορίες κυριαρχούν στη Μοζαμβίκη έπειτα από τις εκλογές της Τετάρτης.

Το κυβερνών κόμμα Frelimo δήλωσε πως εμπιστεύεται τους αμερόληπτους παρατηρητές για να επικυρώσουν το αποτέλεσμα της κάλπης.

«Οι εθνικοί και διεθνείς παρατηρητές ήταν εκεί και παρατήρησαν τη διαδικασία. Θα είναι σε θέση να δηλώσουν αν αληθεύει ή όχι ότι προηγείται το κόμμα Renamo», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Το Renamo, πρώην αντάρτικο κίνημα και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης που διατηρεί ακόμη ένοπλες δυνάμεις, δηλώνει νικητής των εκλογών και καταγγέλλει «σοβαρές παρατυπίες», όπως ότι εκλογείς ψήφισαν δύο φορές και ότι οι κάλπες ήταν παραγεμισμένες.

Σύμφωνα με προσωρινά αποτελέσματα που αφορούν σχεδόν το ένα τέταρτο των εκλογικών τμημάτων, ο Φιλίπε Νιούσι, ο υποψήφιος του Frelimo, του κόμματος που κυβερνά τη χώρα από την ανεξαρτησία της το 1975, προηγείται με 63%.

Ο Νιούσι προηγείται του αρχηγού του Renamo, του πρώην αντάρτη Αφόνσο Ντλακάμα, ο οποίος έλαβε σχεδόν 30%, καθώς και του υποψηφίου του σχετικά νεοϊδρυθέντος Δημοκρατικού Κινήματος της Μοζαμβίκης (MDΜ) Νταβίζ Σιμάνγκο (7,5%).