ΔΙΕΘΝΗ

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τον Έμπολα (φωτό)

Δημοσίευση 19 Οκτωβρίου 2014, 13:03 / Ανανεώθηκε 19 Οκτωβρίου 2014, 13:03
Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τον Έμπολα (φωτό)
Facebook Twitter Whatsapp

Αποφασισμένη για όλα φέρεται η Ουάσιγκτον προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του ιού Έμπολα. Ακόμα και για τυη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων , οι οποίες αν απαιτηθεί  να γενικευτούν  θα πρέπει να έχουν «νατοϊκό καπέλο» . 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Αποφασισμένη για όλα φέρεται η Ουάσινγκτον προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του ιού Έμπολα.

Θεωρείται τόσο φονικός , που μπορεί να απειλήσει με αφανισμό ολόκληρη την ανθρωπότητα αν δεν περιοριστεί και δεν μπουν σε καραντίνα ακόμα και ολόκληρα κράτη, αν χρειαστεί.

Βέβαια για να επιβληθούν οι καραντίνες αυτές σε τόσο μεγάλη κλίμακα, από ξένα κράτη, απαιτούν την αποστολή πολυάριθμων στρατιωτικών δυνάμεων οι οποίες θα είναι , αποφασισμένες για όλα. Η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, εκτός από τα ειδικά τμήματα που ήδη διαθέτει για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών, να εκπαιδευτούν αμέσως και άλλες στρατιωτικές ομάδες. Ήδη σε πολλές βάσεις των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η εντατική εκπαίδευση ολόκληρων ταγμάτων .

Σε πρώτη φάση έχει παρθεί η απόφαση από την Ουάσινγκτον οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του φονικού ιού να είναι αμερικάνικες. Αν χρειαστεί,όμως, να γενικευτούν και να εφαρμοστούν από τους στρατηγούς πιο δραστικά μέτρα -με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό- οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν «νατοϊκό καπέλο».

Αν απαιτηθεί από τις καταστάσεις και εξελιχθεί προς αυτή την κατεύθυνση η κατάσταση, η δημιουργία ζωνών όπου δεν θα υπάρχει κανένα ίχνος ζωής, ίσως να μην αποτελεί σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά κάτι που ίσως αποφασίσουν στη Συμμαχία να εφαρμοστεί εσπευσμένα.

Ήδη οι ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση της Μαδρίτης την άδεια να χρησιμοποιήσουν τις αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στην Ισπανία για τις επιχειρήσεις κατά του Έμπολα που εξαπλώνεται στην Αφρική. Δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί και η αμερικάνικη βάση στη Σούδα, η οποία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και βρίσκεται κοντά στις ακτές της Αφρικής.

«Πράγματι η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Ισπανία να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις που έχουν εδώ», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας στο Ρόιτερς και πρόσθεσε: «Η Μαδρίτη αναμένεται ότι θα απαντήσει θετικά στο αίτημα αυτό. Ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε κανένα από τα αεροπλάνα να μεταφέρει ασθενείς ή κάποιους που εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί ή που είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένους ανθρώπους (!)». 

Άρα η στρατιωτική δύναμη που θα επιχειρεί θα έχει ως μοναδική αποστολή να δημιουργεί ζώνες αποκλεισμού περιοχών με τη δύναμη των όπλων.

Οι ΗΠΑ στέλνουν 4.000 στρατιώτες στη Δυτική Αφρική να ριχθούν στη μάχη κατά του ιού Έμπολα για τον περιορισμό της επιδημίας. Οι ΗΠΑ έχουν τέσσερις βάσεις στην Ισπανία. Συγκεκριμένα στο Μορόν ντε λα Φροντέρα κοντά στη Σεβίλλη, στη Ρότα, κοντά στο Κάδιξ, στο Τορεχόν ντε Αρντός κοντά στη Μαδρίτη και στη Σαραγόσα στο βορρά. Η Ουάσιγκτον επέτρεψε στο φακό του πρακτορείου Ρόϊτερς, να καταγράψει την εκπαίδευση των αμερικανών στρατιωτών του 101 Airborne Division (Air Assault), στην αντιμετώπιση των κινδύνων μόλυνσης από τον ιό Έμπολα, πριν από τη μετάβασή τους στη Δυτική Αφρική. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στη Βάση Campbell στο Κεντάκι των ΗΠΑ, στις 9 Οκτωβρίου.

Εκτός από την Ουάσιγκτον προετοιμάζεται κατάλληλα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία.

Η Ιταλία ήταν από τις πρώτες χώρες μέσα στη Συμμαχία που άρχισε να προετοιμάζεται στρατιωτικά για την αντιμετώπιση του Έμπολα. Και αυτό γιατί εκτιμά ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερο συγκριτικά κίνδυνο εξάπλωσης του φονικού ιού, λόγω του τεράστιου κύματος μεταναστευτικής ροής που έχει από περιοχές της Βόρειας Αφρικής.

Μάλιστα στις 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη άσκηση στην στρατιωτική βάση Pratica di Mare Air Base, που βρίσκεται κοντά στη Ρώμη. Το σκηνικό που δημιουργήθηκε εκεί παρέπεμπε σε «εμπόλεμη ζώνη», όπως ανέφεραν οι Ιταλοί δημοσιογράφοι.

Ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση του Έμπολα πραγματοποίησε και ο Βρετανικός Στρατός. Επιπλέον το Λονδίνο αποφάσισε να συνδράμει με ιατρικό προσωπικό στην μάχη κατά του ιού στη Δυτική Αφρική, στέλνοντας 100 εξειδικευμένους επιστήμονες στην Σιέρα Λεόνε.

Στο ίδιο πνεύμα βρίσκεται και το Βερολίνο. Αρχικά ο Γερμανικός Στρατός ζήτησε, εθελοντικά να δηλώσουν ποιοι θέλουν να εκπαιδευτούν. Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν σε σχετική άσκηση που έγινε στο Αμβούργο, στις 7 του μηνός.

Τώρα τι κάνει η Ελλάδα και τι προτίθεται να πράξει σε στρατιωτικό επίπεδο παραμένει άγνωστο, αφού επίσημα τίποτα δεν έχει ειπωθεί και καμία σχετική άσκηση δεν έχει γίνει. Αντίθετα οι παραπάνω χώρες έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις από τα υπουργεία Αμύνης.

Τις τελευταίες μέρες πάντως ήδη έχουν γίνει στο ΝΑΤΟ συζητήσεις ανωτάτου επιπέδου προκειμένου να καταγραφεί η αποφασιστικότητα που πρέπει να υπάρξει από τα μέλη του αν κριθεί αναγκαίο για την άμεση αντιμετώπιση του φονικού ιού.