Συζήτηση και ερωτήματα προκαλεί ένα έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο οποίο γίνεται λόγος για αποτυχία των ενεργειών στη δυτική Αφρική για τον περιορισμό του ιόυ Έμπολα.

Στο προσχέδιο εγγράφου για εσωτερική χρήση που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press, τονίζεται ότι οι προσπάθειες να σταματήσει η εξάπλωση του ιού Έμπολα ήταν «φτωχές», ενώ παράλληλα κατήγγειλε την ανικανότητα του ιατρικού προσωπικού και την έλλειψη πληροφοριών.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, οι ειδικοί θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι τα παραδοσιακά μέσα περιορισμού της εξάπλωσης ενός ιού δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε μία περιοχή με προσπελάσιμα σύνορα και κατεστραμμένα συστήματα υγείας.

«Σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της επιδημίας απέτυχαν να αναγνωρίσουν» τα αυτονόητα, ανέφερε το κείμενο του ΠΟΥ.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του ΠΟΥ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Νταβίντ Ναβάρο απάντησε ότι υπάρχει σχέδιο.

Παρότι θα χρειαστεί η διεθνής κοινότητα να περιμένει μέχρι το τέλος του 2014 για να φανεί στην πράξη ο περιορισμός της ασθένειας, υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση είναι καλύτερη, οι προμήθειες αυξάνουν, οι χώρες ανταποκρίνονται.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα υπάρχουν 4.000 κλίνες για ασθενείς, σε σχέση με τις 300 που υπήρχαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.