Κίεβο και Μόσχα συμφώνησαν σε μια προσωρινή τιμή για το φυσικό αέριο

Κίεβο και Μόσχα συμφώνησαν σε μια προσωρινή τιμή για το φυσικό αέριο

Για συμφωνία Κιέβου Μόσχας σε προσωρινή τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ουκρανία έκανε λόγο ο Πέτρο Ποροσένκο και τόνισε ότι αυτό θα επιτρέψει να τερματιστεί γρήγορα η μεταξύ τους διένεξη για το φυσικό αέριο.

«Βάσει των διαβουλεύσεών μου, μπορώ να πω ότι η Ουκρανία θα έχει φυσικό αέριο, θα έχει θέρμανση», δήλωσε ο Ποροσένκο σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες βράδυ από τα ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία, η ουκρανική θέση έγινε ντε φάκτο αποδεκτή: μιλάμε μόνο για τον χειμώνα και ορίζουμε μια τιμή στα 385» δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα, δήλωσε ο Ποροσένκο. «Οι Ρώσοι δέχτηκαν» είπε. Εξήγησε ότι για την θερινή περίοδο, όταν η ζήτηση είναι λιγότερη, το Κίεβο θα ήθελε αντίθετα μια τιμή στα 325 δολάρια --πρόταση που η Μόσχα αρνείται. Η τιμή ορίζεται σήμερα στα 485 δολάρια.

Στο τέλος των επαφών του στο Μιλάνο την Παρασκευή με τον Ποροσένκο, ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη κάνει λόγο για «πρόοδο» και για «συμφωνία επί των όρων της επανάληψης της προμήθειας φυσικού αερίου, τουλάχιστον τη χειμερινή περίοδο».

Ο ρωσικός όμιλος Gazprom διέκοψε τον Ιούνιο την προμήθεια φυσικού αερίου στο Κίεβο, το οποίο δεν δέχεται την αύξηση της τιμής που όρισε η Μόσχα μετά την άνοδο φιλοδυτικής κυβέρνησης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, και έχει συσσωρεύσει μεγάλο χρέος.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο