Για συμφωνία Κιέβου Μόσχας σε προσωρινή τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ουκρανία έκανε λόγο ο Πέτρο Ποροσένκο και τόνισε ότι αυτό θα επιτρέψει να τερματιστεί γρήγορα η μεταξύ τους διένεξη για το φυσικό αέριο.

«Βάσει των διαβουλεύσεών μου, μπορώ να πω ότι η Ουκρανία θα έχει φυσικό αέριο, θα έχει θέρμανση», δήλωσε ο Ποροσένκο σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες βράδυ από τα ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία, η ουκρανική θέση έγινε ντε φάκτο αποδεκτή: μιλάμε μόνο για τον χειμώνα και ορίζουμε μια τιμή στα 385» δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα, δήλωσε ο Ποροσένκο. «Οι Ρώσοι δέχτηκαν» είπε. Εξήγησε ότι για την θερινή περίοδο, όταν η ζήτηση είναι λιγότερη, το Κίεβο θα ήθελε αντίθετα μια τιμή στα 325 δολάρια --πρόταση που η Μόσχα αρνείται. Η τιμή ορίζεται σήμερα στα 485 δολάρια.

Στο τέλος των επαφών του στο Μιλάνο την Παρασκευή με τον Ποροσένκο, ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη κάνει λόγο για «πρόοδο» και για «συμφωνία επί των όρων της επανάληψης της προμήθειας φυσικού αερίου, τουλάχιστον τη χειμερινή περίοδο».

Ο ρωσικός όμιλος Gazprom διέκοψε τον Ιούνιο την προμήθεια φυσικού αερίου στο Κίεβο, το οποίο δεν δέχεται την αύξηση της τιμής που όρισε η Μόσχα μετά την άνοδο φιλοδυτικής κυβέρνησης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, και έχει συσσωρεύσει μεγάλο χρέος.