ΗΠΑ και Κίνα είχαν επί δύο ημέρες «ειλικρινείς» συνομιλίες επί κρίσιμων ζητημάτων, τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη στο Πεκίνο του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δέχτηκε το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο στο προπύργιο του στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης τον κρατικό σύμβουλο της Κίνας Γιανγκ Τζιεσί, πρώην υπουργό Εξωτερικών ο οποίος παραμένει ένας από τους πρώτους που καθορίζουν την κινεζική διπλωματία.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε «άτυπο» πλαίσιο, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κυρίως σε δείπνο που παρατέθηκε στην κατοικία του Κέρι.

Όπως δήλωσε αμερικανός διπλωμάτης οι δύο αξιωματούχοι είχαν «ειλικρινείς ανταλλαγές απόψεων επί των θεμάτων στα οποία οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες και αποκλίσεις, ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές και να βρεθούν τρόποι αποτελεσματικής διαχείρισής τους».

Οι Κέρι και Γιανγκ εξέτασαν σημεία των διαφωνιών τους όπως η κρίση στο Χονγκ Κονγκ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολλαπλές εντάσεις στη Σινική Θάλασσα μεταξύ του Πεκίνου και των γειτόνων του της νοτιοανατολικής και βορειοανατολικής Ασίας, δήλωσε ο διπλωμάτης χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Επίσης, συζήτησαν για μακροχρόνιες διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σε σχέση με την ηλεκτρονική πειρατεία, κυρίως το θέμα της προστασίας εμπιστευτικών επιχειρηματικών οικονομικών δεδομένων.