Τις αρχές του Κουβέιτ κατηγόρησε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), αφού να αφαιρούν από αντιφρονούντες την υπηκοότητά τους, αφήνοντας τους ίδιους αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και τα μέλη των οικογενειών τους χωρίς εθνικότητα.

Τρεις επικριτές της κυβέρνησης ήταν ανάμεσα στα 33 πρόσωπα από τα οποία αφαιρέθηκε η υπηκοότητα με κυβερνητικές αποφάσεις από τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ανάμεσά τους είναι ο εκπρόσωπος ενός προβεβλημένου πολιτικού της αντιπολίτευσης, του Μουσάλαμ αλ Μπαράκ, ο ιδιοκτήτης μιας εφημερίδας και ενός τηλεοπτικού σταθμού αλλά και ένας σκληροπυρηνικός ιμάμης ο οποίος συγκέντρωνε κεφάλαια για τους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

Ο Άχμαντ Τζαμπρ αλ Σαμάρι, ιδιοκτήτης της εφημερίδας αλ Γιομ και του ομώνυμου τηλεοπτικού σταθμού, απώλεσε την υπηκοότητά του τον Ιούλιο αφού τα μέσα ενημέρωσης του έκλεισαν διότι «αψήφησαν την εισαγγελική εντολή να μην καλυφθεί από τα ΜΜΕ η έρευνα σχετικά με μια καταγγελθείσα συνωμοσία ανώτερων αξιωματούχων για την ανατροπή της κυβέρνησης», επισήμανε το HRW.
Συνεπεία μιας κυβερνητικής εντολής ο αλ Σαμάρι και τα τέσσερα παιδιά του είναι πλέον απάτριδες, ενώ έχασε κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα επί των μέσων ενημέρωσης και άλλων επιχειρήσεων που του ανήκαν στη χώρα, σύμφωνα με την οργάνωση.

Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι πήρε «συνεντεύξεις από ακτιβιστές, δημοσιογράφους και ξένους διπλωμάτες» και «όλοι τους ανέφεραν ότι η ανάκληση της υπηκοότητας έχει ανατριχιαστικά αποτελέσματα».

Και τονίζεται: 

«Οι αρχές του Κουβέιτ φαίνεται πως νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ως προκάλυψη τον νόμο περί υπηκοότητας για να στοχοθετούν τους επικριτές τους και να φιμώνουν κάθε διαφωνία. Αλλά το πραγματικό μήνυμα το οποίο στέλνει το Κουβέιτ, της κατατρομοκράτησης από το κράτος, είναι ξεκάθαρο».

Η οργάνωση κάλεσε τις αρχές να σταματήσει την πρακτική αυτή και να ξαναδώσει την υπηκοότητα στα πρόσωπα από τα οποία την αφαίρεσε.