Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι για να παραβρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Γιόκο Ουιντόντο.

Παράλληλα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επικεντρωθεί σε μια προσπάθεια αναζήτησης μεγαλύτερης στήριξης από τους ηγέτες των κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας στην καταπολέμηση του κινδύνου από το Ισλαμικό Κράτος. 

Στη μονοήμερη παραμονή του στην Τζακάρτα, πρωτεύουσα της χώρας με τον περισσότερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο ο Τζον Κέρι σχεδιάζει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ινδονησίας, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης, τον σουλτάνο του Μπρουνέι, και τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων. 

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφεραν ότι οι συνομιλίες θα επεκταθούν στις εδαφικές διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η αυξημένη παρουσία του Πεκίνου προκαλεί ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους εταίρους και συμμάχους της στην Ασία, στον αγώνα κατά του ιού Έμπολα, και στις εταιρικές σχέσεις στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού. 

Αλλά κυρίαρχη προτεραιότητα για τον Τζον Κέρι είναι η αναζήτηση μεγαλύτερης βοήθειας για την ενίσχυση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, όπως είπαν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του αεροσκάφους με τον Τζον Κέρι προς τη Τζακάρτα.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν τους πιθανούς τρόπους ελέγχου της ενίσχυσης των τζιχαντιστών με μαχητές από την νοτιοανατολική Ασία, την παρεμπόδιση επιστροφής των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών στις χώρες τους, αλλά και τον αποκλεισμό της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους. Η επίσκεψη Κέρι στην Ινδονησία προηγείται της συνόδου κορυφής της ανατολικής Ασίας στην Μιανμάρ τον επόμενο μήνα αλλά και του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πεκίνο.