Παραιτήθηκε σήμερα το πρωί η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Γιούκο Ομπούτσι έπειτα από ένα σκάνδαλο πολιτικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ανημέρωσης η Γιούκο Ομπούτσι κόρη του τέως πρωθυπουργού Κέιζο Ομπούτσι, είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Σεπτεμβρίου και ήταν μια από τις πέντε γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο του συντηρητικού πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. 

Η παραίτησή της ήταν αναμενόμενη και προκλήθηκε από αναφορές που μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης για εμπλοκή μιας ομάδας υποστηρικτών της σε ένα σκάνδαλο με κατάχρηση κονδυλίων, ενδεχομένως παραβίαση του εκλογικού νόμου και πολιτική χρηματοδότηση. 

Η 40χρονη Ομπούτσι μητέρα δύο παιδιών θεωρείτο ως μια πιθανή μελλοντική υποψήφια για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Η παραίτησή της είναι το σοβαρότερο πολιτικό πλήγμα για τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε από την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας το 2012. Ο Άμπε είχε προωθήσει την Ομπούτσι και άλλες πέντε γυναίκες κατά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, δείχνοντας τη δέσμευσή του για την προώθηση των γυναικών στην πολιτική.