Ευρείας κλίμακας επιχείρηση  εξαπέλυσε χθες το βράδυ ο σουηδικός στρατός έπειτα από τις πληροφορίες για «ξένη υποβρύχια δραστηριότητα» ανοικτά της Στοκχόλμης.

Πηγή του στρατού τράβηξε φωτογραφία ενός ξένου υποβρυχίου ανοικτά της Στοκχόλμης και όπως την σχολίασε ο αντιναύαρχος Αντερς Γκρένσταντ το πλοίο δεν ανήκει στον σουηδικό στρατό.

Η φωτογραφία κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου έπειτα από τη δημοσιοποίηση από τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πάντως πηγή του σουηδικού στρατού ανέφερε ότι δεν πρόκειται για καταδίωξη υποβρυχίου αλλά ο στρατός συγκεντρώνει αποδείξεις που του επιτρέπουν να αποδείξει την ύπαρξη ξένης υποβρύχιας δραστηριότητας.

Στην στρατιωτική επιχείρηση συμμετείχαν 200 άνδρες, πολεμικά πλοία, ναρκαλιευτικά και ελικόπτερα που «χτένισαν» μία ζώνη ακτίνας 50 χιλιομέτρων στη Βαλτική Θάλασσα. 

Διαψεύδει την εμπλοκή της η Ρωσία

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Ρωσία τις πληροφορίες του σουδικού Τύπου σύμφωνα με τις οποίες το υποβρύχιο ποτ αναζητούν οι σουδικές ένοπλες δυνάμεις ήταν ρωσικό και είχε ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης ανοικτά της Στοκχόλμης. 

«Δεν υπήρξε καμία ανωμαλία και ακόμη λιγότερο ατυχήματα που αφορούν ρωσικά σκάφη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Από την πλευρά του ο ο αντιναύαρχος Αντερς Γκρένσταντ ανέφερε ότι «με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δεν μπορούμε να φθάσουμε στα ίδια συμπεράσματα με τα μέσα ενημέρωσης. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για εκπομπή μηνύματος έκτακτης ανάγκης ή για τη χρησιμοποίηση ειδικής συχνότητας» είπε. 

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ, η εφημερίδα Svenska Dagbladet ανέφερε ότι οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν εκπομπές σε ραδιοσυχνότητες εντός της ζώνης ανάμεσα στις ακτές της Στοκχόλμης και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, βάση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, στον οποίο περιλαμβάνονται μίνι υποβρύχια. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλέσθηκε μη κατονομαζόμενες σουηδικές στρατιωτικές πηγές, επρόκειτο να ειδικές συχνότητες που χρησιμιοποιούνται από τη Ρωσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι εκπομπές αυτές είχαν εντοπισθεί από το βράδυ της Πέμπτης, δύο ημέρες πριν υπάρξει η μαρτυρία για την παρουσία άγνωστου υποβρύχιου αντικειμένου ανοικτά της Στοκχόλμης.