Σε ποιον ανήκει τελικά το υποβρύχιο-μυστήριο που αναζητεί το σουηδικό Πολεμικό Ναυτικό στη Βαλτική; Ο ολλανδικός στρατός διέψευσε ότι του ανήκει μετά τους σχετικούς ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Το ολλανδικό υποβρύχιο δεν εμπλέκεται και δεν είμαστε αναμιγμένοι στις επιχειρήσεις έρευνας» που διεξάγονται από τις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας Μάρνες Φίσερ.

H ίδια τόνισε: «Συμμετάσχαμε σε μια άσκηση με τη Σουηδία και πολλά πολεμικά σκάφη, αλλά τελείωσε την Τρίτη, την περασμένη εβδομάδα». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το υποβρύχιο Bruinvis μετέβη στη συνέχεια στο Ταλίν, όπου βρισκόταν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Λίγο νωρίτερα, μια πηγή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας την οποία επικαλέσθηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ είχε «συστήσει» στη Στοκχόλμη να ζητήσει «πληροφορίες από τη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων της Ολλανδίας».

Το βράδυ του Σαββάτου, ο σουηδικός στρατός άρχισε μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 άνδρες, «αόρατα» σκάφη, ναρκαλιευτικά και ελικόπτερα, τα οποία ερεύνησαν μια ζώνη περίπου 50 χλμ. στη Βαλτική έπειτα από πληροφορίες για «ξένη υποβρύχια δραστηριότητα» στα ανοικτά της Στοκχόλμης και τη δημοσίευση φωτογραφίας ενός μυστηριώδους «ξένου σκάφους».

Η Ρωσία διέψευσε χθες, Κυριακή, τις πληροφορίες του σουηδικού Τύπου ότι οι σουηδικές δυνάμεις αναζητούν ένα ρωσικό υποβρύχιο που έχει υποστεί ζημιές στα ανοικτά της Στοκχόλμης.

Το μυστήριο συνεχίζεται...