Η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, υποσχέθηκε σήμερα οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη στην Ιρλανδία, αν το Δουβλίνο το ζητήσει, ενώ οι συζητήσεις σχετικά με ένα πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών της χώρας αυτής βρίσκονται σε εξέλιξη.

"Εάν η Ιρλανδία χρειάζεται τη βοήθειά μας θα είμαστε εκεί φυσικά, αλλά η Ιρλανδία δεν είχε ζητήσει βοήθεια" προς το παρόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο με τους ομολόγους της ζώνης του ευρώ, που είναι κυρίως αφιερωμένη στην κρίση στην πρώην "κελτική τίγρη".

"Αυτό που είναι καλό είναι ότι έχουμε έναν μηχανισμό" στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ που είναι πλέον διαθέσιμος, σημείωσε η κα. Λαγκάρντ. Εκτίμησε επίσης ότι η Ευρώπη αποκόμισε "μαθήματα" από την κρίση του χρέους στην Ελλάδα την άνοιξη, η οποία κλόνισε ολόκληρη τη ζώνη ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα, λίγο πριν την υπουργική σύνοδο του Eurogroup, ότι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τη στήριξη του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα.

Αντίθετα, μια βοήθεια προς το ιρλανδικό κράτος για να μπορέσει αυτό να δανειστεί,δεν εξετάζεται στην φάση αυτή.