Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με αυστηρότερους ελέγχους πολιτών και αλλοδαπών ταξιδιωτών προωθεί η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Η τροπολογία του σχετικού νομοσχεδίου προβλέπει τη φωτογράφηση εκατομμυρίων πολιτών και τη λήψη άλλων στοιχείων, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, χρώμα ίριδας του ματιού και άλλα στοιχεία αναγκαία για την ανίχνευση πλαστών διαβατηρίων και ταχύτερης αναγνώρισης των Αυστραλών πολιτών κατά την είσοδο ή έξοδό τους από τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.

Τα στοιχεία αυτά θα καταγράφονται σε μικροτσίπ που θα φέρουν τα διαβατήρια και κάθε ενδιαφερόμενη αυστραλιανή υπηρεσία θα μπορεί να τα προμηθεύεται από τα αρχεία του υπουργείου Μετανάστευσης.

Οι εκτελεστικές διατάξεις του νόμου επεξηγούν, ότι το υπουργείο Μετανάστευσης θα μπορεί να μοιράζεται τις αποθηκευόμενες πληροφορίες με άλλες αρχές και υπηρεσίες για «συγκεκριμένους σκοπούς» χωρίς να καθορίζουν τους σκοπούς αυτούς.

Στόχος του νόμου είναι η διακοπή της επικοινωνίας Αυστραλών πολιτών με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με στοιχεία των αυστραλιανών αρχών δεκάδες Αυστραλοί πολίτες έχουν προσηλυτισθεί και έχουν ενταχθείς στους κόλπους των τζιχαντιστών.

Ο νόμος θα απαγορεύει και την προώθηση της τρομοκρατίας.

Οι πολίτες που θα κάνουν κηρύγματα τρομοκρατίας, θα εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες ή θα προτρέπουν άλλους σε τρομοκρατική δράση θα τιμωρούνται με φυλάκιση πέντε ετών.