ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ δεσμεύτηκε να καταβάλει «αυξημένες προσπάθειες» κατά του Έμπολα

Δημοσίευση 20 Οκτωβρίου 2014, 17:40 / Ανανεώθηκε 20 Οκτωβρίου 2014, 17:31
Η ΕΕ δεσμεύτηκε να καταβάλει «αυξημένες προσπάθειες» κατά του Έμπολα
Facebook Twitter Whatsapp

«Αυξημένες προσπάθειες» δεσμεύτηκε σήμερα να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για «την εξάλειψη» της επιδημίας του ιού Έμπολα στις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Αυξημένες προσπάθειες» δεσμεύτηκε σήμερα να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για «την εξάλειψη» της επιδημίας του ιού Έμπολα στις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Παράλληλα, η προσέφερε «εγγυήσεις» για την απομάκρυνση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προσβάλλεται από την ασθένεια.

«Μια ενωμένη, συντονισμένη και αυξημένη προσπάθεια είναι απαραίτητη για να εξαλειφθεί η επιδημία και να προσφερθεί η απαραίτητη βοήθεια στις πληγείσες χώρες», επεσήμαναν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών μετά το τέλος της συνόδου τους στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ δεσμεύθηκε να προσφέρει «τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ» για να βοηθήσει τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Η επιδημία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.500 ανθρώπων και πλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «εξακολουθεί να εξαπλώνεται με εκπληκτικό τρόπο» στις τρεις αυτές χώρες, προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Μεταξύ των κρουσμάτων είναι και περισσότερα από 420 μέλη του ιατρικού προσωπικού, κυρίως γιατροί και νοσοκόμοι.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί δεσμεύτηκαν «να διασφαλίσουν την επαρκή φροντίδα» των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου «να λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται (…) στη χώρα» όπου εργάζονται, ή να μπορούν «να απομακρυνθούν» με ειδικά διαμορφωμένα εμπορικά αεροσκάφη ή με αεροσκάφη που θα προσφέρουν τα κράτη μέλη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «συμφώνησαν ομόφωνα ότι η ιδέα ενός ευρωπαίου συντονιστή για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα είναι καλή», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς στους δημοσιογράφους.

Η απόφαση ελήφθη κατ’ αρχήν από τους 28 υπουργού, ενώ «το όνομα θα επιλεχθεί τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα ανακοινώσουν το όνομα του προσώπου που επιλέχθηκε για τη θέση του συντονιστή, ο οποίος θα έχει τη βάση του στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όμως «υπάρχουν και άλλες χώρες που σταμάτησαν την εξάπλωση της επιδημίας», επεσήμανε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη. «Στόχος είναι να αντιστραφεί η τάση» και γι’ αυτό «χρειάζονται κέντρα θεραπείας, εκπαίδευση» του ιατρικού προσωπικού, «έλεγχοι» των προσώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και «χρηματοδότηση», υπογράμμισε.