Καταγγελίες για Πούτιν: Πρότεινε στον πολωνό πρωθυπουργό να μοιράσουν την Ουκρανία

Καταγγελίες για Πούτιν: Πρότεινε στον πολωνό πρωθυπουργό να μοιράσουν την Ουκρανία

Σε αποκαλύψεις σχετικά με συνομιλίες του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ για διαμοιρασμό της Ουκρανίας προέβη ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι. 

Σύμφωνα με τον Σικόρσκι, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Πούτιν έκανε την πρόταση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο τότε πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ στη Μόσχα το 2008. «Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που ο Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό μου, Ντόναλντ Τουσκ όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα» είπε ο Σικόρσκι. «Αυτός (ο Πούτιν) ανέφερε ότι η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα και ότι το Λβόβ (γνωστό ως Λβίβ στην Ουκρανία) είναι μια πολωνική πόλη και ότι μπορούμε απλά να το λύσουμε μεταξύ μας », ανέφερε ο Σικόρσκι στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 19 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με τον Σικόρσκι, ο οποίος συνόδευε τον Τουσκ στο ταξίδι του στη Μόσχα ο πολωνός πρωθυπουργός δεν απάντησε στην πρόταση του Πούτιν, γιατί ήξερε ότι η συνομιλία καταγραφόταν, αλλά η Πολωνία δεν εξέφρασε ενδιαφέρον για αυτή την ρωσική πρόταση. «Καταστήσαμε σαφές ότι δεν θέλαμε να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Σικόρσκι. Πάντως μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, ο Σικόρσκι ανέφερε σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν ήταν απολύτως ακριβείς οι αναφορές. «Μερικά από τα λόγια έχουν παρερμηνευτεί» έγραψε ο Σικόρσκι στο λογαριασμό του στο Twitter αργά τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η Πολωνία δεν συμμετέχει σε προσαρτήσεις.

Η συνέντευξη αυτή θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας, μετά και τη σύλληψη στην Πολωνία δύο υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο