Σε αποκαλύψεις σχετικά με συνομιλίες του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ για διαμοιρασμό της Ουκρανίας προέβη ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι. 

Σύμφωνα με τον Σικόρσκι, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Πούτιν έκανε την πρόταση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο τότε πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ στη Μόσχα το 2008. «Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που ο Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό μου, Ντόναλντ Τουσκ όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα» είπε ο Σικόρσκι. «Αυτός (ο Πούτιν) ανέφερε ότι η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα και ότι το Λβόβ (γνωστό ως Λβίβ στην Ουκρανία) είναι μια πολωνική πόλη και ότι μπορούμε απλά να το λύσουμε μεταξύ μας », ανέφερε ο Σικόρσκι στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 19 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με τον Σικόρσκι, ο οποίος συνόδευε τον Τουσκ στο ταξίδι του στη Μόσχα ο πολωνός πρωθυπουργός δεν απάντησε στην πρόταση του Πούτιν, γιατί ήξερε ότι η συνομιλία καταγραφόταν, αλλά η Πολωνία δεν εξέφρασε ενδιαφέρον για αυτή την ρωσική πρόταση. «Καταστήσαμε σαφές ότι δεν θέλαμε να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Σικόρσκι. Πάντως μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, ο Σικόρσκι ανέφερε σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν ήταν απολύτως ακριβείς οι αναφορές. «Μερικά από τα λόγια έχουν παρερμηνευτεί» έγραψε ο Σικόρσκι στο λογαριασμό του στο Twitter αργά τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η Πολωνία δεν συμμετέχει σε προσαρτήσεις.

Η συνέντευξη αυτή θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας, μετά και τη σύλληψη στην Πολωνία δύο υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας.