Μία τηλεοπτική διαφήμιση ανεβάζει τους τόνους της προεκλογικής εκστρατείας στον Καναδά καθώς οι Συντηρητικοί ζήτησαν από τους Φιλελεύθερους να αποσύρουν τη νέα τηλεοπτική τους διαφήμιση για την υγεία.

Η τηλεοπτική διαφήμιση ερωτά αν οι ψηφοφόροι μπορούν να εμπιστεύονται τον Χάρπερ να χαράσσει πολιτική όσον αφορά το εθνικό σύστημα υγείας, τονίζοντας ότι είχε κάποτε υποστηρίξει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει το Νόμο για την Πολιτική Υγείας του Καναδά.

Όμως δεν ήταν ο Χάρπερ που εξέφερε την άποψη αυτή, αλλά ο Ντέιβιντ Σόμερβιλ, παλιότερα ηγέτης του Εθνικού Συνασπισμού Πολιτών, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος των Συντηρητικών.

Η διαφήμιση επικαλείται ένα άρθρο της 26ης Αυγούστου 2010 στην καναδική εφημερίδα Globe and Mail καταλήγοντας "είναι καιρός που οι Ομοσπονδιακοί έχουν αφανίσει το Νόμο για την Πολιτική Υγείας του Καναδά".

Αυτή η φράση είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Globe and Mail πέρυσι--βρισκόταν σε μια στήλη του δημοσιογράφου Αντρέ Πικάρ. Ο Πικάρ ανέφερε πως ο Χάρπερ είχε πει αυτή τη φράση το 1997, τοποθετούμενος ως αντιπρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού Πολιτών.

Όμως εκτεταμένη έρευνα στο Διαδίκτυο δεν οδήγησε στην εύρεση κάποιου ηχογραφημένου αποσπάσματος ή αντιγράφου του κειμένου της ομιλίας του Χάρπερ, ο οποίος φέρεται να είχε κάνει την δήλωση σε μια συντηρητική αμερικανική οργάνωση, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Καναδάς έχει ένα κράτος πρόνοιας "βορειοευρωπαϊκού" τύπου.


Οι Φιλελεύθεροι ισχυρίστηκαν πως αναδίφησαν το επίμαχο απόσπασμα από κείμενο έγκυρης εφημερίδας του 2010, ενώ οι Συντηρητικοί αντιτείνουν πως τη φράση είχε πει ο Ντέιβιντ Σόμερβιλ, τότε ηγέτης του Εθνικού Συνασπισμού Πολιτών.