current views are: 4

21 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση08:04

Πέντε χρόνια φυλάκιση στον Πιστόριους για τον φόνο της συντρόφου του

Πέντε χρόνια φυλάκιση επέβαλε η δικαστής στον Όσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στένκαμπ.

Δημοσίευση 08:04’
αρθρο-newpost

Πέντε χρόνια φυλάκιση επέβαλε η δικαστής στον Όσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στένκαμπ.

Σε πέντε χρόνια φυλάκιση καταδίκασε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα τον παραολυμπιονίκη  Όσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στένκαμπ.

Παράλληλα, η δικαστής επέβαλε στον Πιστόριους ποινή τριών χρόνων με αναστολή για επίθεση με όπλο μέσα σε ένα εστιατόριο.

Όπως είπε η δικατής, η στέρηση της ελευθερίας του θα έστελνε το «λάθος μήνυμα στην κοινωνία».  «Ό, τι και να πω ή να κάνω, δεν μπορεί να αναστρέψει αυτό που συνέβη», τόνισε.

Η δικαστής έφθασε στο συμπέρασμα αυτό αφού έλαβε υπόψη τη σοβαρότητα του αδικήματος, αλλά και την προσωπικότητα και την αναπηρία του κατηγορουμένου. «Μια ποινή που δεν θα προέβλεπε φυλάκιση θα έστελνε στην κοινωνία ένα κακό μήνυμα, αλλά και μια μακρά ποινή εγκλεισμού δεν θα ήταν η αρμόζουσα», δήλωσε.

Επίσης, η δικαστής Μασίπα απέρριψε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης για την ευάλωτη κατάσταση του κατηγορουμένου και ότι είναι αδύνατο να φυλακισθεί ένας άνθρωπος ακρωτηριασμένος στα δύο πόδια.

Οι νοτιοαφρικανικές φυλακές, δήλωσε, είναι σε θέση να δεχθούν τον Όσκαρ Πιστόριους, «ο οποίος έχει ανάγκη ψυχολογικής φροντίδας».

Ειδικοί τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο λένε πως ο Όσκαρ Πιστόριους μπορεί να αποφυλακισθεί για καλή διαγωγή έπειτα από περίπου 18 μήνες, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται. Μία από τους δικηγόρους του Πιστόριους, η Ροξάνη Άνταμς, δήλωσε πως ο πελάτης της μπορεί να μείνει μόνο 10 μήνες στη φυλακή πριν απελευθερωθεί και τεθεί υπό κράτηση κατ’ οίκον.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο χρυσός παραολυμπιονίκης εθεάθη να σκουπίζει τα μάτια του, ενώ στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο πρώην πρωταθλητής αναχώρησε από τα δικαστήρια με τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας. Αναμένεται να εκτίσει την ποινή του σε νοσοκομειακή πτέρυγα των γειτονικών Κεντρικών Φυλακών της Πρετόρια.

Η οικογένεια της Ρίβα Στένκαμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την ποινή που επιβλήθηκε στον Όσκαρ Πιστόριους. 

«Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μπάρι Στένκαμπ, ο πατέρας του θύματος, ενώ ο συνήγορος της οικογένειας διευκρίνιζε: «Πιστεύουν πως είναι σωστή, είναι ικανοποιημένοι από την ποινή».

Επιπλέον, η οικογένεια του παραολυμπιονίκη «αποδέχεται την κρίση του δικαστηρίου».

Εν τω μεταξύ, η εισαγγελία δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του Πιστόριους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Νάτι Μνκούμπε.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του για φόνο, θεωρώντας πως ο Παραολυμπιονίκης είχε σαφώς την πρόθεση να σκοτώσει. «Απογοητευθήκαμε από την ετυμηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας», δήλωσε ο Μνκούμπε. Όμως, πρόσθεσε, «δεν έχουμε αποφασίσει αν θα ασκήσουμε έφεση ή όχι. Έχουμε 14 ημέρες για να αναλύσουμε το νόμο και θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα γεγονότα και το δίκαιο μας επιτρέπουν να ασκήσουμε έφεση».

Την ίδια ώρα, η Παραολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Πιστόριους σε αθλητικά γεγονότα, για τα επόμενα πέντε χρόνια, ακόμη κι αν αποφυλακιστεί νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου, η δικαστής είχε κρίνει τον παραολυμπιονίκη ένοχο για φόνο εξ αμελείας και όχι εκ προμελέτης και ως εκ τούτου η ποινή θα ήταν από την επιβολή προστίμου έως 15ετής κάθειρξη.

Η Θοκοζίλε Μασίπα έκρινε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κανέναν, αλλά λειτούργησε παράλογα και επιπόλαια, γνωρίζοντας ότι κάποιος βρίσκεται στο μπάνιο με περιορισμένο χώρο κινήσεων όταν πυροβόλησε.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ είχε προτείνει την επιβολή ποινής τουλάχιστον 10ετούς κάθειρξης λέγοντας «η μικρότερη ποινή με την οποία η κοινωνία θα μείνει ικανοποιημένη θα είναι δέκα χρόνια κάθειρξη. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Η αμέλεια απέχει οριακά από την πρόθεση. Τα δέκα χρόνια είναι το λιγότερο»

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του παραολυμπιονίκη, Μπάρι Ρουξ, υποστήριξε ότι πιθανός εγκλεισμός του Πιστόριους σε νοσοκομειακό θάλαμο της φυλακής θα τον εξέθετε σε ασθένειες, ενώ ο κατηγορούμενος έχει δεχτεί απειλές από κάποιους αρχηγούς συμμοριών μέσα στη φυλακή.

Τη Δευτέρα, σε συνέντευξή της στη Daily Mail, η 49χρονη αδελφή της Ρίβα, Σιμόν Κάουμπερν, ζήτησε να φυλακιστεί για 20 χρόνια ο Πιστόριους, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της ότι η δικαστής της Νοτίου Αφρικής θα μπορούσε να επηρεαστεί από την ακριβοπληρωμένη νομική ομάδα του αθλητή.

Υπενθυμίζεται πως ο Πιστόριους είχε πυροβολήσει τη Ρίβα Στένκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου 2014, μέσα στο σπίτι του στην Πρετόρια, θεωρώντας -όπως ισχυρίζεται- πως ήταν διαρρήκτης.

Ντ. Μ.


σχετικα αρθρα