Κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση πυρομαχικών διασποράς στην ανατολική Ουκρανία ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές ενδέχεται να έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τέτοια πυρομαχικά, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης του Κιέβου κατά της εξέγερσης στις ανατολικές περιοχές αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αντάρτες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα, διασκορπίζοντας δεκάδες μικρότερες βόμβες σε μια περιοχή μεγέθους ενός σταδίου.

Οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους βάσει μιας σύμβασης που το 2010 έγινε διεθνής νόμος, αλλά η Ουκρανία δεν την έχει υπογράψει.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε πως πραγματοποίησε επί μία εβδομάδα έρευνα στην ανατολική Ουκρανία, όπου περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μάχες από τον Απρίλιο, και τεκμηρίωσε την εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών διασποράς.

Η οργάνωση προσθέτει ότι δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει την ευθύνη για πολλές από τις επιθέσεις, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για αρκετές επιθέσεις με πυρομαχικά διασποράς που πραγματοποιήθηκαν αυτό το μήνα στο Ντονέτσκ, το κύριο προπύργιο των ανταρτών.

Σε 12 επεισόδια που τεκμηριώθηκαν, πυρομαχικά διασποράς σκότωσαν τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες, αλλά ο απολογισμός μπορεί να είναι υψηλότερος, ανέφερε η οργάνωση. Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο του Ερυθρού Σταυρού στις 2 Οκτωβρίου στο Ντονέτσκ πραγματοποιήθηκε με ρουκέτες με πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η οργάνωση διευκρινίζει πως αναγνώρισε τα πυρομαχικά διασποράς από τα θραύσματα και το χαρακτηριστικό κρατήρα που δημιουργούν, από υπολείμματα που βρέθηκαν στα σημεία όπου έπεσαν τα πυρομαχικά αυτά και από υπολείμματα των ρουκετών που βρέθηκαν εκεί κοντά.