Η Σερβία επιθυμεί στα σύνορά της να έχει φίλους και γι αυτό είναι προς το συμφέρον της να συζητήσει με την Αλβανία, δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς.

Ο κ. Τζούριτς, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Βελιγράδι με τον επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) Φαρίντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι οι σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας είναι εσωτερικό θέμα της Σερβίας και έτσι θα παραμείνουν και στο μέλλον.

Κληθείς να σχολιάσει την αναβολή της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα στο Βελιγράδι, ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο είπε ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδωσε απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

«Μπορώ μόνο να πω ότι είναι προς το συμφέρον μας να συζητάμε με όλους τους γείτονες και ότι η Σερβία επιθυμεί να έχει φίλους στα σύνορά της» υπογράμμισε.
Είναι πολύ σημαντικό το ότι η Σερβία αποστέλλει σαφές μήνυμα ότι επιθυμεί ο διάλογος με όλους να διατηρηθεί στο κατάλληλο επίπεδο.

«Οι σχέσεις Σερβίας και Αλβανίας είναι ένα θέμα και οι σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας άλλο θέμα- για τη Σερβία είναι πολύ σημαντικό με την Αλβανία, η οποία είναι γειτονική χώρα και με την οποία υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων να συνεχίσουμε να τις βελτιώνουμε» σημείωσε.

Ο κ. Τζούριτς ζήτησε από τον επικεφαλής της UNMIK να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), την αποστολή της ΕΕ (Eulex) και τις αρχές της Πρίστινας να εγγυηθούν την ασφάλεια των Σέρβων.

Τόνισε ακόμη ότι είναι καταδικαστέα τα επεισόδια μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα των ομάδων της Σερβίας και της Αλβανίας στο Βελιγράδι, στο Κόσοβο εναντίον Σέρβων και σε περιοχές της Σερβίας σε βάρος Αλβανών.

Τα επεισόδια που συνέβησαν καταδικάστηκαν απ' όλους τους αρμόδιους θεσμούς της Σερβίας- και τα επεισόδια σε βάρος του σερβικού λαού στο Κόσοβο και τα επεισόδια σε περιοχές της Σερβίας, όπου είδαμε επιθέσεις σε καταστήματα Αλβανών που είναι έντιμοι και εργατικοί πολίτες της Σερβίας. Εκείνοι που προκαλούν αυτά τα προβλήματα δεν επιθυμούν να εξομαλύνουμε τις σχέσεις με τους Αλβανούς και δεν επιθυμούν εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας» υπογράμμισε και κατέληξε:

«Κάποιος έχει συμφέρον πάντα εδώ να υπάρχουν συγκρούσεις, να υπάρχει μία μη ομαλή κατάσταση - εμείς λοιπόν δεν το θέλουμε, θέλουμε να ζούμε φυσιολογικά με όλους.Οι Σέρβοι και η Σερβία δεν θα είναι αιτία προβλημάτων. Εμείς θέλουμε σταθερότητα».