ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Παραλείψεις καταγγέλουν οι νοσηλευτές για τη νοσοκόμα με Έμπολα

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2014, 18:55 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2014, 18:55
Ισπανία: Παραλείψεις καταγγέλουν οι νοσηλευτές για τη νοσοκόμα με Έμπολα
Facebook Twitter Whatsapp

Σοβαρές καταγγελίες έκανε σήμερα το Συμβούλιο του συλλόγου των νοσηλευτών της Ισπανίας, σχετικά με την προσβολή της νοσοκόμας Τερέσα Ρομέρο από τον ιό Έμπολα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σοβαρές καταγγελίες έκανε σήμερα το Συμβούλιο του συλλόγου των νοσηλευτών της Ισπανίας, σχετικά με την προσβολή της νοσοκόμας Τερέσα Ρομέρο από τον ιό Έμπολα.

Σύμφωνα με τους ισπανούς νοσηλευτές, σημειώθηκαν σημαντικά λάθη, που οδήγησαν στη μόλυνση της νοσοκόμας, ενώ αποκάλυψαν και τα "κενά" τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι η νοσηλεύτρια Τερέσα Ρομέρο προσβλήθηκε από την ασθένεια, στις 6 Οκτωβρίου, "ξέραμε ότι θα της επιρρίψουν την ευθύνη" δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μάξιμο Γκονθάλεθ Χουρδάδο, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους μια έκθεση για την έλλειψη "επαρκούς προετοιμασίας" για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

Ο Χουρδάδο κατήγγειλε την έλλειψη των κατάλληλων υλικών και την ανεπαρκή εκπαίδευση του προσωπικού σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, παρουσιάζοντας σε ένα βίντεο τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι νοσηλευτές: φορούσαν γυαλιά που θόλωναν, αναπνευστική προσωπίδα χωρίς φίλτρο, μια απλή, διαπερατή μπλε ρόμπα χειρουργείου και γάντια που δεν κάλυπταν τους καρπούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, "ποτέ δεν θα μάθουμε" πώς ακριβώς προσβλήθηκε η Ρομέρο, η οποία ήταν μέλος της ομάδας που φρόντισε τους δύο Ισπανούς ιεραποστόλους που πέθαναν από τον Έμπολα μετά την επιστροφή τους στη Μαδρίτη από τη Σιέρα Λεόνε.

Ο σύλλογος υποστηρίζει επίσης ότι δεν τηρήθηκε η νομοθεσία όσον αφορά την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων και ότι "δεν υπήρξε επαρκής προετοιμασία" σε εθνικό επίπεδο. "Τα λάθη είναι πολύ σημαντικά", υπογράμμισε ο Χουρδάδο.

"Ορισμένοι νοσηλευτές, επιστρέφοντας από τις διακοπές τους έπιασαν αμέσως δουλειά στο (νοσοκομείο) Κάρλος Γ΄ και μπήκαν στο δωμάτιο των ασθενών που έπασχαν από Έμπολα χωρίς ποτέ να τους δοθεί η παραμικρή πληροφορία, ούτε να λάβουν την παραμικρή εκπαίδευση", τόνισε. "Από τους έξι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μόνο οι τέσσερις είχαν παρακολουθήσει ένα μάθημα των 15, 20 ή 30 λεπτών και από αυτούς τους τέσσερις, μόνο οι δύο μπόρεσαν να δοκιμάσουν την προστατευτική στολή. Οι άλλοι μπήκαν (στο δωμάτιο) χωρίς να ξέρουν ούτε πώς θα την φορέσουν, ούτε πώς θα την βγάλουν", συνέχισε ο Χουρδάδο.

Πέρα από τα σύνορα της Ισπανίας, ο Χουρδάδο επισήμανε επίσης ότι υπήρχαν προβλήματα στο πρωτόκολλο που εφαρμόζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. "Για παράδειγμα, όσον αφορά τον πυρετό, το πρωτόκολλο έλεγχε ότι για να ενεργοποιηθούν τα επείγοντα μέτρα θα έπρεπε η θερμοκρασία (του ασθενούς) να είναι 38,6 βαθμοί. Όμως στην Ισπανία και σε άλλες χώρες οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην παρακεταμόλη, που ρίχνει τον πυρετό", εξήγησε.

Η Ισπανία έχει μειώσει στους 37,7 βαθμούς τη θερμοκρασία για την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου αυτού.