Το Εκλογικό Συμβούλιο στην Τουρκία αποφάσισε να ακυρώσει την υποψηφιότητα 12 βουλευτών, με την αιτιολογία ότι υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις εναντίων τους, ενώ ορισμένοι έχουν την βουλευτική ιδιότητα από το 2007.

Σημειώνεται ότι επτά εκ των υποψηφίων πρόσκεινται στο Φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας και ανάμεσά τους είναι και οι Λεϊλά Ζάνα, Χατίπ Ντίτζλε, Γκιουλτέν Κισανάκ, Σεμπαχάτ Τουντζέλ και Ερτουγρούλ Κιουρκστού.

Το Συμβούλιο ακύρωσε τις υποψηφιότητες με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις εναντίον των εν λόγω υποψηφίων. Ωστόσο μερικοί από αυτούς ήταν ήδη βουλευτές, αφού είχαν εκλεγεί ως ανεξάρτητοι στις εκλογές του 2007.

Το φιλοκουρδικό κόμμα είχε αποφασίσει να μετάσχει στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψήφιους, όπως είχε συμβεί και στις εκλογές του 2007. Κι αυτό επειδή το κόμμα δεν μπορεί να υπερβεί το εθνικό όριο του 10%. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κόμμα στις προσεχείς εκλογές θα εξέλεγε περίπου 30 βουλευτές.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου είπε πως το κόμμα του "εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης όλων των ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων".