Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, έφθασε απόψε στο Κίεβο, όπου θα συμπροεδρεύσει αύριο σε διεθνή διάσκεψη για το Τσερνόμπιλ, 25 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή ενώ αργότερα θα συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο για την «πυρηνική ασφάλεια».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο Βικτόρ Γιανουκόβιτς, τον ομόλογό του Αζάροφ Γιανόβιτς, καθώς και με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.

Επιπλέον, θα έχει γεύμα εργασίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, με τον οποίο θα εξετάσει μία πλειάδα από ζητήματα, όπως τη Λιβύη, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του Φιγιόν.

Η Ουκρανία αύριο φιλοξενεί διάσκεψη των δωρητών για το Τσερνόμπιλ, στην οποία οι συμμετέχοντες από 50 χώρες θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν τα 740 εκατ. ευρώ που απομένουν (από το συνολικά 1,5 δισ. ευρώ) για τα έργα που αφορούν την κατασκευή της νέας προστατευτικής σαρκοφάγου, 25 χρόνια μετά την καταστροφή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή της με 110 εκατ. ευρώ, ενώ η Γαλλία αποφάσισε να προσφέρει άλλα 47 εκατ. ευρώ.

Ο Φιγιόν, που στο ταξίδι του συνοδεύεται από την υπουργό Οικολογίας Ναταλί Κοτσιούσκο-Μοριζέ, θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία στις 10.10, τοπική και ώρα Ελλάδος και μία δεύτερη, καταληκτική, μιάμιση ώρα αργότερα.

Το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της συνόδου για την «πυρηνική ασφάλεια» θα επαναλάβει τη γαλλική θέση για την πρόσφατη πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα και αφορά την εξέταση όλων των παραμέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας του δικτύου των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων, που είναι ένα από τα ευρύτερα και σημαντικότερα σε όλον τον κόσμο.