Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σε νέες εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις προέβη χτες το βράδυ ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διαμηνύοντας ότι όποιος πλησιάσει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρόσα» θα είναι υπεύθυνος για την κρίση που θα ακολουθήσει. Δεν διευκρίνισε αν θα οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο ή απλώς θα περιοριστεί σε μία διπλωματική κρίση. Πάντως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από πολεμικά πλοία που έχουν ισχυρή δύναμη πυρός. Και αφού θύμισε τη μεγάλη ισχύ της Άγκυρας - όχι τυχαία- απείλησε ότι αν η Λευκωσία συνεχίσει την ίδια τακτική μπορεί να οδηγηθούμε στην ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.

Πριν αρχίσει να «εκτοξεύει» απειλές ο Νταβούτογλου επιχείρησε να παρουσιάσει το ψευδοκράτος ως... θύμα της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, το παραβιάζει κατάφωρα και εκμεταλλεύεται την έως τώρα ανοχή των κατεχόμενων(!). Ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι η Άγκυρα θα κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες όπου κρίνει εκείνη σκόπιμο δίχως να να δίνει πουθενά λογαριασμό.

Συγκεκριμένα μετά τη συνάντηση που είχε χτες το βράδυ με τον τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι: «Η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα», δήλωσε ο Αχμετ Νταβούτογλου και δεν δίστασε να κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι... εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο.

Συνεχίζοντας ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι: «Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρόσα, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση». Ανεβάζοντας και άλλο το θερμόμετρο της έντασης ο Τούρκος πρωθυπουργός και τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό δεν δίστασε να πει ότι:« Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον νότο τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις είπε στη συνέχεια ότι «την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960 δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία (και το ψευδοκράτος). Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής χούντας στο νησί» και πρόσθεσε: «Τώρα αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή την διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι. Αν αυτό δεν γίνεται αποδεχτό και λένε οι έρευνες στον νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο νότος και ο βορράς ανήκει στους Τουρκοκύπριους, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών. Δεν ήταν έτσι και εμείς κρατήσαμε σε τέτοιο επίπεδο την διαδικασία επίλυσης και τις διαπραγματεύσεις που εργαστήκαμε όπως το κυπριακό να είναι ένα πρόβλημα που να επιλυθεί μαζί από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριου και να ενωθεί το νησί».

Εφαρμόζοντας διπλωματικό σχέδιο ο κ. Νταβούτογλου και ασκώντας πιέσεις ανέφερε στη συνέχεια πως «όταν πρωτο άρχισαν αυτές οι εργασίες στις ελεύθερες περιοχές, τόσο ο Ντερβίς Έρογλου όσο και η Τουρκική Δημοκρατία πρότειναν να γίνουν από κοινού αυτές οι εργασίες. Προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας. Τους προειδοποιήσαμε ότι σε αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι. Είπαμε να γίνουν εργασίες στο πλαίσιο μιας επιτροπής και οι πηγές αυτές να αποτελέσουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη. Από την άλλη η ε/κ πλευρά έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων. Περιμέναμε με υπομονή να ωριμάσουν αυτά, να βρεθεί λύση του Κυπριακού διά των διαπραγματεύσεων και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και μάλιστα κάναμε μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι το νερό που θα φτάσει από την Ανατολία με αγωγό μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή εμείς ενώ είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε το καθαρό νερό που μας ανήκει χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο εκείνοι μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξορύξουν το φυσικό αέριο και τις πηγές ενέργειας στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι». 

Και όχι τυχαίο ο Αχμέτ Νταβούτογλου κλείνοντας τις δηλώσεις του τόνισε ότι:

« η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου και με αυτή την έννοια έχει τη δύναμη να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». 

ΗΠΑ: Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους

Στο μεταξύ, στη γνωστή τοποθέτηση για την υποστήριξη από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, αλλά και στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, επιμένει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφεύγοντας οποιοδήποτε άλλο σχολιασμό των τελευταίων εξελίξεων με τις τουρκικές παραβιάσεις.

Σε ερώτηση αν έχει δεχθεί η αμερικανική κυβέρνηση αίτημα από την κυπριακή για να σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις σε βάρος της Κύπρου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.

«Όπως δηλώνουμε πάντα, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτή προφανώς είναι η πολιτική μας για μεγάλο διάστημα», είπε η κ. Χάρφ.

Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι μια άλλη εισβολή της Τουρκίας σε βάρος της νήσου, δήλωσε άγνοια για την τοποθέτηση. «Δεν έχω δει τις δηλώσεις, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως κι όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Και είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή», κατέληξε.

Αρνητικά απάντησε στην έδρα του ΟΗΕ ο εκπρόσωπος του ΓΓ Στεφάν Ντουζάρικ, όταν ρωτήθηκε από Τουρκάλα δημοσιογράφο αν υπάρχει αντίδραση για στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η Κύπρος με τη Ρωσία και το Ισραήλ. Ενώ ερωτηθείς για την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου προς το ΓΓ, είπε πως δεν γνωρίζει.