Πεπεισμένος για τις πιθανότητες επιτυχίας της ειρηνευτικής διαδικασίας με την τουρκική κυβέρνηση παραμένει ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σε δήλωσή του από τη φυλακή σε αντιπροσωπεία του κουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας, ο επικεφαλής των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) τόνισε: «

Θα ήθελα να πω ότι έχουμε εισέλθει από τις 15 Οκτωβρίου σε μια νέα φάση που κοιτάζει το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας και ότι η ελπίδα μου ότι θα δω την έκβαση αυτής της διαδικασίας έχει ενισχυθεί».  

Ο Οτσαλάν πρόσθεσε ότι πρέπει να «αντληθούν τα διδάγματα» από τις ταραχές που σημειώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στην Τουρκία, όταν χιλιάδες νεαροί Κούρδοι κατέβηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να βοηθήσει τους κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται τη συριακή πόλη Κόμπανι. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν «θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες».

«Πιστεύω ότι οι πλευρές κατάλαβαν καλά πως οι σημερινές θέσεις ήταν υπερβολικά περιοριστικές και πως δεν εξυπηρετούσαν το θέμα της ειρήνης», δήλωσε ο Οτσαλάν.