Η Ιταλία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, χωρίς εξωτερικές επιβολές, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι.

Κατά την ομιλία του στην βουλή της Ρώμης, ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αναφερόμενος στο σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 και στην πιθανή αντίδραση της Ευρώπης, ο Ρέντσι τόνισε ότι « από τις Βρυξέλλες πρόκειται να γίνουν κάποιες συστάσεις, όπως συνέβη και στο παρελθόν, κάτι που πρέπει να θεωρείται απόλυτα φυσικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποστείλει στην ιταλική κυβέρνηση συγκεκριμένη επιστολή με την οποία θα ζητείται να αποσαφηνισθεί με ποιους πόρους πρόκειται να καλυφθεί η συνολική μείωση φόρων για το 2015, ύψους δεκαοκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως επεσήμανε ο ιταλός πρωθυπουργός, με την αυριανή σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων «η Ευρωπαϊκή Ένωση γυρίζει σελίδα, με αλλαγή στην ηγεσία των θεσμών της και την έναρξη μιας νέας περιόδου».

Ο Ματέο Ρέντσι υπενθύμισε ότι «στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο επέστρεψε στο προσκήνιο, για πρώτη φορά, η λέξη ανάπτυξη, μετά από μια ζωηρή αντιπαράθεση με τους Ολλανδούς και τους άλλους υποστηρικτές της λιτότητας».

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, τέλος, «δεν μπορεί να αναβληθεί, πλέον, η όλη συζήτηση σχετικά με το πώς η Ευρώπη εννοεί να προσπαθήσει να βγει από τα στενά περιθώρια της λιτότητας, ώστε να σχεδιάσει μια νέα στρατηγική ανάπτυξης».