Τον Πατρίκ Πουγιανέ επέλεξε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Total για τη θέση του γενικού διευθυντή και τον Τιερί Ντεμαρέ νέο πρόεδρο του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου.

Ο 63χρονος Κριστόφ ντε Μαρζερί που σκοτώθηκε την Δευτέρα στη Μόσχα σε αεροπορικό δυστύχημα ήταν γενικός διευθυντής της Total από το 2007 και πρόεδρος-γενικός διευθυντής από το 2010. Ωστόσο, δεν είχε ορίσει κανέναν αντικαταστάτη του για την περίπτωση που δεν θα ήταν σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο Πατρίκ Πουγιανέ φοίτησε στην περίφημη Πολυτεχνική Σχολή και ξεκίνησε την καριέρα του από το υπουργείο Βιομηχανίας της Γαλλίας, το 1989. Μεταξύ άλλων υπήρξε και τεχνικός σύμβουλος του πρωθυπουργού στο διάστημα 1993-95 για θέματα Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας. Το 1997 εντάχθηκε στην εταιρεία Elf, για λογαριασμό της οποίας εργάστηκε στην Αγκόλα και το Κατάρ.

Μετά την απορρόφηση της Elf από την Total, συνέχισε την καριέρα του στον τομέα της εκμετάλλευσης-παραγωγής πετρελαιοειδών και το 2011 διορίστηκε αναπληρωτής γενικός διευθυντής Χημικών και Πετροχημικών. Από τον Ιανουάριο του 2012 ήταν γενικός διευθυντής του τμήματος Διύλισης-Χημικών και μετείχε στο εκτελεστικό συμβούλιο του ομίλου. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Ο 68χρονος Ντεμαρέ εντάχθηκε στην Total το 1981 και ανέλαβε την προεδρία της το 1995. Θεωρείται ότι ήταν ο άνθρωπος που την μετέτρεψε σε έναν από τους μεγαλύτερους πετρελαϊκούς ομίλους παγκοσμίως, όμως του χρεώθηκε το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου Erika στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών και η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε την περιοχή, τον Δεκέμβριο του 1999. Το 2007 παραχώρησε τη γενική διεύθυνση του ομίλου στον Μαρζερί, όμως παρέμεινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.