Οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις που ανήγγειλε πριν από έναν μήνα ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας Ντούσαν Βούγιοβιτς, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς συζήτηση στη βουλή σε δύο μέρες, στο πλαίσιο της πρότασης αναθεώρησης του προϋπολογισμού του 2014.

Ο κ. Βούγιοβιτς ανέφερε ότι οι μισθοί στον δημόσιο τομέα και οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 10%, κάθετα, μέχρι το ποσό των 25.000 δηναρίων (210 ευρώ).

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι το μέτρο αυτό θα πλήξει το 39% των συνταξιούχων, με δεδομένο ότι οι υπόλοιποι λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη του εγγυημένου ορίου των 25.000 δηναρίων.

Ο Ντούσαν Βούγιοβιτς τόνισε ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για να μειωθεί το έλλειμμα και σταδιακά το δημόσιο χρέος, που από το 2008 μέχρι σήμερα σχεδόν διπλασιάστηκε "αγγίζοντας" το 75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει σχεδόν κατά 30 μονάδες το προβλεπόμενο από τους νόμους της Σερβίας όριο δημόσιου χρέους, που έχει οριστεί στο 45% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τις προτάσεις των συνδικάτων και πολιτικών φορέων για εξαίρεση των εκπαιδευτικών, δικαστικών και γιατρών, τονίζοντας ότι χωρίς τη μείωση μισθών στους κλάδους αυτούς δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η επιτυχία των μέτρων οικονομικής εξυγίανσης.

Η αναγγελία ψήφισης των μέτρων προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις. Τα μεγαλύτερα τέσσερα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κήρυξαν από σήμερα απεργία διαρκείας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το 25% των σχολείων δεν λειτουργεί καθόλου και το 17% λειτουργεί με μειωμένη τη διάρκεια της ώρας διδασκαλίας, ενώ τα υπόλοιπα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Ο υφυπουργός Παιδείας Ζόραν Κόστιτς ανέφερε ότι θα ασκηθούν διώξεις σε όλους τους εκπαιδευτικούς που δεν προσήλθαν στην εργασία τους.

Η σερβική νομοθεσία απαγορεύει στους εκπαιδευτικούς την πλήρη παύση της εργασίας και αναγνωρίζει μόνο το δικαίωμα στην απεργία με μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας.

Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών ανακοίνωσαν ότι, παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργείου, θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι ήδη κάτω από τον μέσο όρο των μισθών στη Σερβία.