ΔΙΕΘΝΗ

Αρχές του 2015 τα πρώτα εμβόλια κατά του ιού Έμπολα

Δημοσίευση 22 Οκτωβρίου 2014, 22:08 / Ανανεώθηκε 22 Οκτωβρίου 2014, 22:08
Αρχές του 2015 τα πρώτα εμβόλια κατά του ιού Έμπολα
Facebook Twitter Whatsapp

Στο τέλος του έτους τοποθετείται η παρασκευή των πρώτων εμβολίων κατά του ιού Έμπολα, ενώ μέχρι τότε στη «μάχη» θα ριχτεί ένας ορός με αντισώματα ασθενών, που ανέρρωσαν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο τέλος του έτους τοποθετείται η παρασκευή των πρώτων εμβολίων κατά του ιού Έμπολα, ενώ μέχρι τότε στη «μάχη» θα ριχτεί ένας ορός με αντισώματα ασθενών, που ανέρρωσαν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις αρχές του 2015 θα διατεθούν  σε «αρκετές χιλιάδες» άτομα στις τρεις χώρες που πλήττονται από την επιδημία του Έμπολα δύο εμβόλια, που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη Φάση Ι των κλινικών δοκιμών.

Όπως δήλωσε η  Δρ Μαρί-Πολ Κίνι, βοηθός γενικού διευθυντή του ΠΟΥ για τα Συστήματα Υγείας και την Καινοτομία, το πρώτο τρίμηνο του 2015, τουλάχιστον τρία ακόμα πειραματικά εμβόλια θα περάσουν στη Φάση Ι των δοκιμών, κατά την οποία ελέγχεται το κατά πόσο το εμβόλιο είναι ασφαλές και προκαλεί απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά. 

Την ίδια ώρα, η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ελπίζει ότι έως το τέλος του έτους θα έχει παρασκευάσει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά τουΈμπολα. Μάλιστα, επιδιώκει να συνεργαστεί με άλλες φαρμακοβιομηχανίες για να αυξήσει την παραγωγή της.

«Προσδοκώ ότι το πρώτο απόθεμα θα είναι διαθέσιμο πριν από τα τέλη του έτους», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου, Άντριου Γουίτι. Το εμβόλιο θα αποτελέσει «ένα χρήσιμο εργαλείο» για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις άλλες υπηρεσίες υγείας, πρόσθεσε.

Η εταιρεία Johnson & Johnson, που εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Έμπολα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι φαρμακευτικοί όμιλοι αναζητούν τρόπους συνεργασίας για να μπορέσουν να διαθέσουν εκατομμύρια δόσεις εντός του 2015. 

Τρία ακόμα εμβόλια θα δοκιμαστούν σε μερικές εκατοντάδες υγιείς εθελοντές το πρώτο τρίμηνο του 2015, στο πλαίσιο της Φάσης Ι. Το ένα από αυτά αναπτύχθηκε από την αμερικανική Johnson & Johnson και τη δανέζικη Bavarian Nordic. 

Έως τότε, στη «μάχη» κατά του ιού Έμπολα θα ριχτεί ένας ορός, ο οποίος θα περιέχει αντισώματα από τον οργανισμό ασθενών που ανέρρωσαν. Τέτοια αντισώματα έχουν χορηγηθεί σε περιορισμένο αριθμό ασθενών στις ΗΠΑ καθώς και στην ισπανίδα νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο, η οποία είναι πλέον αρνητική στον ιό.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι αυτοί που εγείρουν ηθικά και επιστημονικά ζητήματα, όσον αφορά στα πειραματικά εμβόλια κατά του θανατηφόρου ιού, όπως το ποια θα είναι τα κριτήρια για την επιλογή εθελοντών και το κατά πόσο είναι ηθικό να δοθεί σε ορισμένους εθελοντές ψευδοφάρμακο (placebo) για λόγους σύγκρισης.

Ντ. Μ.