Το Ιράν διόρισε πρεσβευτή στην Αίγυπτο για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια καθώς οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών αποκαθίστανται μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, με την ιρανική κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

"Η είδηση σχετικά με το διορισμό πρεσβευτή είναι εικασία και είναι εσπευσμένη", δήλωσε κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών -οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες και με το μεγαλύτερο κύρος στη Μέση Ανατολή- διακόπηκαν το 1980 μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν και την αναγνώριση του Ισραήλ από την Αίγυπτο.

Το Κάιρο είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όμως μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ από λαϊκή εξέγερση, υπήρξαν ενδείξεις αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στην κυρίως σουνιτική Αίγυπτο και το κυρίως σιιτικό Ιράν.

Το Press TV μετέδωσε πως πρεσβευτής του Ιράν στην Αίγυπτο διορίσθηκε ο Αλί Ακμπάρ Σιμπουγέχ, διπλωμάτης καριέρας και γιος ενός ανώτερου ιερωμένου.