Δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη Χομς της δυτικής Συρίας, μια ημέρα αφού τελέσθηκαν εκεί οι κηδείες 14 διαδηλωτών, έγινε γνωστό από διαδηλωτές και κατοίκους.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας της Χομς, πρόσθεσε το δίκτυο.

"Πυροβολισμοί ακούγονται σ' όλη την πόλη", δήλωσε στους "Νιού Γιόρκ Τάιμς" μια γυναίκα που κατοικεί κοντά στην πλατεία. "Τα τζαμιά απευθύνουν όλα εκκλήσεις για βοήθεια. Φοβόμαστε ότι σκοτώθηκαν πολλοί στην πλατεία".

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ για να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την πλατεία και έδωσαν εντολή στους διαδηλωτές να διαλυθούν στις 2.30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πυρά ακούστηκαν στις 2.15 π.μ., σύμφωνα με το Αλ-Τζαζίρα.

Υπουργός Εσωτερικών: Ένοπλη εξέγερση οι διαδηλώσεις

Χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ένοπλη εξέγερση, θεωρεί ότι έχουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών,ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, μετά την καθιστική διαμαρτυρία στην "πλατεία του Ρολογιού", που μετονόμασαν σε "πλατεία Αλ Ταχρίρ", σε ανάμνηση της εξέγερσης του Αιγυπτιακού λαού, στην πόλη Χομς.

"Η πορεία των γεγονότων μέχρι σήμερα και η κλιμάκωσή τους, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια ένοπλη εξέγερση από οπλισμένες ομάδες, που ανήκουν στις οργανώσεις των Σαλαφιστών, ειδικά όσα συμβαίνουν στις πόλεις Χομς και Μπανίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας.