Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας απείλησε να μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) πολλών υποψηφίων του, μεταξύ των οποίων η Λεϊλά Ζάνα, μεταδίδουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

"Είναι μια φασιστική απόφαση. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια άδικη, αντιδημοκρατική εκλογή", δήλωσε ο αρχηγός του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Ντεμιρτάς δήλωσε πως εξετάζονται όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των υποψηφίων που κατεβάζει ο σχηματισμός του σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια.

Οι μικροί σχηματισμοί κατεβάζουν υποψηφίους ως ανεξάρτητους για να εκλέξουν βουλευτές, επειδή ένα κόμμα πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 10% των ψήφων σε εθνική κλίμακα για να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο.

Το YSK απέρριψε 12 υποψηφίους που κατέβασε το BDP εξαιτίας του ποινικού μητρώου τους.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η Ζανά και ο Χατίπ Ντιτσλέ, δύο κούρδοι πρώην βουλευτές που πέρασαν μια δεκαετία στη φυλακή (1994-2004) για συνέργεια με τους κούρδους αντάρτες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε το 1995 την Λεϊλά Ζανά με το Βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ντεμιρτάς κάλεσε τις αρχές να αναβάλουν τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 12 Ιουνίου.